OM blijft bij eis in zaak Ursel Sprott

Ook in hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van acht jaar en tbs geëist wegens het doden van Leeuwarder Ursel Sprott (35).

Sprott werd op de fatale avond doodgestoken na een ruzie op straat.

Sprott werd op de fatale avond doodgestoken na een ruzie op straat. Foto: Niels Westra

Snikkend vertelde Sprotts 59-jarige moeder Mireya Sprott maandag bij het gerechtshof dat het leven van haar en haar vijf kleinkinderen ‘kapotgegaan’ was. Vier van hen wonen op Curaçao, waar Sprott is geboren. ,,Ik kreeg een brief van Curaçao: ‘Oma, wanneer komt papa terug?’ Maar papa kan niet meer terugkomen, want die is bij onze lieve Heer.’’ 

Ter nagedachtenis droeg ze op weg naar de zitting een mondkapje waarop de naam van haar zoon telkens in verlichte letters voorbijkwam. Sprott werd in oktober 2017 bij het Jacobijnerkerkhof in zijn woonplaats met twee messteken om het leven gebracht. Twee jaar geleden werd daarvoor een nu 41-jarige man uit Leeuwarden veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens doodslag. Dat was in overeenstemming met de eis van het OM.

'Ik heb het niet gedaan'

De verdachte ging in beroep, omdat hij zegt dat hij onschuldig is. ,,Ik heb meneer Sprott niet van het leven beroofd’’, zei hij. ,,Ik was misschien wel op de plaats delict, maar ik heb het niet gedaan.’’

Volgens de rechtbank was de verdachte boos, omdat Sprott hem eerder op de dag in bijzijn van anderen had gezegd dat hij gekochte drugs nog moest betalen. Later op de dag ging de verdachte met zijn hond langs bij Sprott en betaalde hij een schuld van 40 euro met een ring. Volgens een getuige bedreigde de verdachte zijn schuldeiser, maar hij ontkent dat. 

Nog geen kwartier later werd Sprott op straat doodgestoken. In dat kwartier zou de verdachte naar eigen zeggen naar de Prinsentuin zijn gegaan, waar hij op een bankje een shagje draaide. Toen hij terugliep, zag hij het lichaam. ,,Leugenachtig’’, noemde advocaat-generaal Henk Dijkstra van het OM die verklaring. Dat zou zo lang moeten hebben geduurd dat tegen die tijd al een eerste getuige bij het lichaam was.

Bloedspatten

Volgens advocaat Teade Bruinsma, die de verdachte bijstaat, heeft het OM amper ‘direct bewijs’. Alleen bloedspatjes op de schoenen en de broek van de verdachte wijzen direct in zijn richting. Maar dat valt volgens Bruinsma te verklaren, omdat de verdachte bij het aantreffen van Sprott diens lichaam zou hebben omgedraaid.

Dat laatste ligt niet voor de hand, zei aanklager Dijkstra. De sporen passen bij ,,bloedspoorpatronen als gevolg van uitgeoefende kracht’’, zei hij. De kans dat zulke sporen zijn ontstaan door het omdraaien van iemands lichaam wordt volgens hem door het Nederlandse Forensisch Instituut ,,beoordeeld als zeer klein’’.

Uitspraak: 30 november.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden