Noodverordening Leeuwarden: 'Mensen zonder social media wisten van niets'

Moet ik binnen blijven of niet? De politie die de Jumbo adviseert te sluiten, terwijl dat niet hoeft. De noodverordening zorgde zaterdag voor verwarring.

FOTO

FOTO AS MEDIA

Zaterdagmiddag om vier uur kondigde burgemeester Sybrand Buma een noodverordening af voor de hele stad Leeuwarden. Aanleiding: berichten op internet waarin werd opgeroepen om zaterdagavond te demonstreren tegen de avondklok. ‘Oproep aan iedereen is weg te blijven uit het aangewezen gebied en niet meer naar buiten te gaan’, stond in het persbericht. De noodverordening voor de hele stad ging om vijf uur ’s middags in en duurde tot zondagochtend half vijf.

,,Meteen zag je onduidelijkheid ontstaan op social media”, zegt VVD-fractievoorzitter Marcel Visser. ,,Want supermarkten hoefden niet dicht. Hoe rijm je dat met de oproep aan iedereen om niet meer naar buiten te gaan?” Voor die vraag zag zich ook de Jumbo in Camminghaburen gesteld. ,,Er is gebeld met de politie. En die vertelde dat niemand meer op straat mocht”, zegt Rennie Vernooij van Jumbo Nederland. ,,Daarom sloot de supermarkt de deuren.”

‘Verwarring mag niet in zo’n situatie’

De gemeente had de tekst van het persbericht over de noodverordening gedeeld met de politie. In de formele noodverordening staat niet expliciet omschreven dat iedereen binnen moet blijven. ,,Je mag van de politie en de burgemeester verwachten dat er correcte en eenduidige informatie wordt verspreid”, vindt Otto van der Galiën van Lijst058. ,,Juist om draagvlak te behouden voor dit soort maatregelen moet je zorgvuldig en precies formuleren.”

,,Er was verwarring. En dat mag niet in zo’n situatie.” Gijs Jacobse van Gemeentebelangen wil daarom dat de communicatie rond de noodverordening geëvalueerd wordt. En dat willen ook coalitiepartijen D66 en PvdA. ,,Mensen zonder social media wisten van niets. En was het nu bedoeld om politie over extra bevoegdheden te laten beschikken of om mensen binnen te houden?”, vraagt Julie Bruijnincx van D66 zich af. ,,En communiceer dit voortaan ook via Burgernet.”

,,De informatie die wij als raad kregen leek duidelijk. Maar de oproep in het persbericht en daarmee in de media om niet naar buiten te gaan, werd gezien als een verbod om het huis te verlaten. Dat was dubbel”, aldus Eline de Koning van de PvdA.

'De wijze waarop de rellen onvoorspelbaar zijn, dat zorgt voor verwarring'

Burgemeester Sybrand Buma vindt niet dat de communicatie vanuit de gemeente voor verwarring zorgde. ,,Nee, niet onze communicatie zorgt voor verwarring. Dat doen de relschoppers, de wijze waarop de rellen onvoorspelbaar zijn, dat zorgt voor verwarring.”

Dat de Jumbo in Camminghaburen sloot na contact met de politie, terwijl dat volgens de noodverordening niet nodig was, begrijpt Buma. ,,Omdat niemand weet waar rellen plaats gaan vinden. Wat de politie precies gezegd heeft, weet ik niet.” Ook de politie zelf kon dat niet vertellen, en verwijst voor antwoorden terug naar de gemeente.

‘Geen sprake van verwarrende communicatie’

De gemeente zelf kwam zaterdagavond terug op haar eigen verspreide persbericht. En verzocht media een zelf verstrekt citaat van Buma ‘om thuis te blijven’, niet verder te verspreiden. Ook hier is geen sprake van verwarrende communicatie volgens Buma. ,,In de media leek het te gaan om een verbod om naar buiten te gaan.” Volgens de gemeente werd het citaat van Buma door sommigen gelezen als ‘een verlenging van de avondklok’. Buma benadrukt dat het afkondigen van een noodverordening onder grote tijdsdruk plaats vindt. ,,Je moet snel opereren.”

De politie hield zaterdagavond een persoon aan in de binnenstad omdat die een boksbeugel bij zich had. Onduidelijk is of er een relatie is met de oproep tot protest. Over het aantal mensen dat op de oproep tot protest afkwam, kon de politie niets zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden