Nog maar drie Friese gemeenten heffen hondenbelasting

FOTO ANP

Alleen in de gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Vlieland betaal je dit jaar nog hondenbelasting. In de drie noordelijke provincies zijn er in totaal zeven gemeenten die de belasting heffen.
Lees meer over
Leeuwarden
Smallingerland
Vlieland

Het is een dalende trend: steeds minder gemeenten nemen de hondenbelasting mee in hun begroting. Het is ook een bescheiden inkomstenbron, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Den Haag begroot de hoogste opbrengst, ruim 2 miljoen euro. Op Vlieland - uiteraard veel kleiner - ligt dat met 15.000 euro stukken lager. Wie één hond heeft, is daar jaarlijks 78,26 euro kwijt. Leeuwarden haalt dit jaar in totaal 507.000 euro op aan hondenbelasting (een jaar eerder was dat 546.000). Smallingerland blijft op peil met 268.000 euro.

In 2010 hieven nog 308 van de toen 431 gemeenten hondenbelasting, in 2020 is dat gedaald naar 193 (355 gemeenten). In Friesland hebben de laatste jaren Heerenveen, Harlingen en de inmiddels gefuseerde gemeente Kollumerland de belasting afgeschaft.

In Drenthe was de gemeente Noordenveld tot vorig jaar de laatste gemeente met hondenbelasting. Sindsdien zijn inwoners van die provincie gevrijwaard van hondenbelasting. In Groningen wordt dit in nog vier gemeenten (Groningen, Delfzijl, Loppersum en Pekela) geïnd.

Elders in Nederland wordt veel actiever hondenbelasting geheven. In Zeeland gebeurt dat in elf van de dertien gemeentenen in Limburg in 25 van de 31 gemeenten.

Nieuws

menu