Nieuwe maatregelen zorgen voor onrust in horeca in Leeuwarden: 'Eerder een verzwaring'

Het plan van het kabinet om Testen voor Toegang weer in te voeren in de horeca, levert een golf van kritiek op uit die hoek. ,,Deze regels zijn niet uit te leggen”, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Maar er klinkt ook begrip vanuit de sector.

Ferdinand Klugt in Bebida's.

Ferdinand Klugt in Bebida's. Foto: Jaap Schaaf

Hij noemde 25 september eind augustus nog een stip aan de horizon. Vanaf dan kon de horeca eindelijk weer stappen in de goede richting zetten, dacht Ton Eijer. Maar de nieuwe plannen van het kabinet staan volgens hem haaks op dat idee. ,,We krijgen weer donkere wolken”, zegt Eijer, voorzitter van de Leeuwarder tak van de KHN en eigenaar van Café Scooter’s.

QR-codes

Het kabinet wil Testen voor Toegang weer lanceren in de horeca. Dat zal dinsdag bekend worden gemaakt tijdens de coronapersconferentie. Gasten van cafés, kroegen en restaurants moeten een vaccinatiebewijs of een testbewijs tonen door middel van een QR-code op de telefoon. De 1,5 meterregel verdwijnt dan.

,,Dit gaat niet werken”, verzucht Eijer. Dat horecagelegenheden moeten controleren op QR-codes, betekent volgens hem extra werk. ,,Het is niet uit te leggen. Mensen zijn gewend om gewoon op het terras te gaan zitten en bakje koffie te bestellen, maar moeten nu eerst een code laten zien. Absurd.”

Wat Eijer vooral stoort, is dat het kabinet een politiefunctie neerlegt bij de horecagelegenheden. Die moeten namelijk zelf voor controle bij de deur of op het terras gaan zorgen. ,,Dit is eerder een verzwaring dan een verlichting.” Om de onvrede kracht bij te zetten, plaatste hij zijn handtekening onder het plan van de Leeuwarder nachthoreca om deel te nemen aan de protestmars Unmute Us.

Op de barricade

Zaterdag gaat een deel van de nachthoreca en de evenementenindustrie in Groningen op de barricade. De acties zijn ontstaan vanwege onvrede over het feit dat veel muziekevenementen geen doorgang vinden, maar andere evenementen zoals de Formule 1-race in Zandvoort wel.

Vanuit Leeuwarden is Ferdinand Klugt de grote aanjager. De manager van shotjesbar Bebidas zette de Horeca-Lwd Truck op. Met die wagen rijden de Leeuwarder zaken zaterdag mee in de mars. ,,Want de evenementenwereld en nachthoreca liggen dicht bij elkaar”, vertelt Klugt. Zijn boodschap is helder: ,,We willen weer normaal ons werk doen.”

Op dit moment mag hij in zijn shotjesbar maar een beperkt aantal gasten ontvangen en moeten de deuren om middernacht dicht. Frustrerend, vindt Klugt. Cynisch: ,,Want tussen 12 en 5 uur ‘s nachts is corona op zijn heftigst...”

‘De horeca is kapotgemaakt’

De horecaman snakt er net als Eijer naar dat zaken weer volledig open mogen, zonder beperkingen. ,,Het kan niet zo zijn dat deze tak anderhalf jaar op slot zit. De horeca is bijna kapotgemaakt. Als je verder kijkt dan je neus lang is, moet je snappen dat het op een gegeven moment klaar moet zijn. Er is zeventien maanden geen cent verdiend.”

Toch klinken er ook andere geluiden vanuit de sector. Bij speciaalbiercafé De Markies in Leeuwarden is er wel begrip voor de nieuwe maatregelen. ,,Wij hebben de niet-gevaccineerden bij voorkeur liever niet binnen, voor de veiligheid van ons personeel en de gasten”, zegt Michelle Beerstra, die samen met Menno Feenstra het café runt. Ze begrijpt dat er weer voor Testen voor Toegang gekozen wordt. ,,Wat moet je anders? Je hoeft je niet te laten testen, je kunt je gewoon laten vaccineren. En als jij dat niet wilt, dan is dat jouw keuze. Maar dan kom je ook niet.”

Begrip

Feenstra is iets minder stellig. ,,Wij worden door de overheid voor het karretje gespannen, omdat zij dit zelf niet op kan lossen. Via de horeca willen ze de mensen eigenlijk dwingen om alsnog de prik te krijgen. Want je bent er op een gegeven moment ook wel klaar mee om elke keer te testen om uit eten te gaan.” Hij beseft dat zijn café voor een uitdaging staat. ,,Er moet iemand bij de deur staan die de codes controleert. Er wordt veel van ons gevraagd.”

Verder kan Feenstra zich net als Beerstra wel vinden in de plannen. ,,Het is net als met een rijbewijs”, vertelt hij. ,,Daar moet je ook iets voor doen en dan kun je veilig over straat. Daarmee ben je ook veilig voor de mensen om je heen. Zo is het eigenlijk ook met de prik. Als veel mensen een rijbewijs hebben, is het veiliger op de weg.”

Ook Dirk-Jan Kimsma heeft de plannen van het kabinet meegekregen. De eigenaar van Leeuwarder restaurant Lazy Lemon reageert kalmpjes. ,,De overheid probeert iets goeds te doen en wij moeten gewoon meehelpen”, vindt hij. ,,Ik heb geen achtergrondinformatie over het virus, dus ik vertrouw op de professionals. Als dit nodig is, dan doen we dat. Maar vervelend is het zeker.’’

Verplichte kaartverkoop

Klugt van Bebidas kan niet vaak genoeg benadrukken dat hij hoopt dat alles zo snel mogelijk weer opengaat. Tot die tijd zal hij genoegen moeten nemen met Testen voor Toegang. ,,Als het op die manier moet, dan moet dat maar.” Meer moeite heeft hij met het idee dat het kabinet kaartverkoop verplicht wil stellen voor de horeca die na tien uur ‘s avonds open is.

,,Dan sla je de plank heel erg mis”, vindt Klugt. ,,Het is toch belachelijk dat je bij wijze van 5 euro entree moet betalen om een biertje te halen?” Eijer is het daarmee eens en noemt het ‘ook weer een hoop rompslomp’. ,,Een stuk papier kan corona toch niet tegenhouden? Hier zit totaal geen idee achter.”

Zuchtend concludeert Eijer dat de horeca andermaal een mes in de rug wordt gestoken. Hij verwijst naar het buitenland, waar in onder meer België, Denemarken en Engeland coronaregels worden losgelaten. ,,Ondernemers moeten de vrijheid terugkrijgen. In plaats daarvan komt er weer een taak bij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Horeca