Nieuwbouw bedieningscentrale bruggen in Leeuwarden begonnen

FOTO

De nieuwbouw van de bedieningscentrale voor zo’n veertig bruggen in de provincie, It Swettehûs, is dinsdag van start gegaan in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Stalen damwandplaten, afkomstig uit het Van Harinxmakanaal, werden in de grond getrild. De platen zijn vrijgekomen bij het project herinrichting Marsum-Deinum.

Het zal niet het enige gebruikte materiaal zijn waarmee gebouwd wordt, het gebouw moet uiteindelijk voor minimaal 40 procent uit gebruikt materiaal bestaan. Hiermee moet het het meest circulaire gebouw van de provincie worden. Het gebouw wordt verwarmd middels aquathermie en vrijkomende warmte uit de servers van de bediencentrale.

Bouwgroep Dijkstra Draisma bouwt de bedieningscentrale aan de westkant van Leeuwarden. Naast een werkplek voor ongeveer 20 brugbedienaars, doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen. Het gebouw wordt begin 2022 in gebruik genomen.

Nieuws

menu