Nieuw uurwerk voor haperende stadsklokken

De stadsklok op de hoek Verlengde Schrans/Huizumerlaan. FOTO GOOGLE STREETVIEW

De gemeente Leeuwarden heeft vijf ‘openbare’ klokken verwijderd, omdat ze telkens op 12.00 uur stil bleven staan. Komende maand wordt het probleem opgelost.
Lees meer over
Leeuwarden

Leeuwarder Ritsko van Vliet trok afgelopen zomer aan de bel: de klok op de hoek van de Huizumerlaan en de Verlengde Schrans weigerde dienst. ,,De gemeente deed haar best om het apparaat aan de praat te krijgen. Dat lukte deels. Soms de ene kant, dan weer de andere kant, tegelijk liepen ze nooit op tijd.’’ Tot zijn verbazing werd de klok deze maand ineens verwijderd.

Einde van hun levensduur

Tjalling Landman van de gemeente bevestigt zijn verhaal: ,,Halverwege dit jaar hebben we vijf stadsklokken vervangen omdat de oude aan het einde van hun levensduur waren.’’ De gemeente bestelde toen nieuwe stadsklokken, die via een radiosignaal automatisch op tijd zouden lopen. Dat mislukte echter in de praktijk. Ze bleken telkens stil te staan op 12.00 uur. Landman: ,,Begin oktober werd duidelijk dat dit veroorzaakt wordt doordat de klok geen goed radiosignaal ontvangt.’’

Aanpassingen bleken niets op te lossen. Daarom besloot de gemeente uiteindelijk het uurwerk te vervangen door een zogeheten GPS-uurwerk, dat komende maand in de klokken wordt bevestigd. De klokken zijn al verwijderd. Als het meezit, worden ze dinsdag herplaatst. Het kan ook iets later worden, waarschuwt de gemeente. Door vernielingen met oud en nieuw is er soms veel drukte in de eerste week van het jaar.

Nieuws

menu