Nieuw Cambuurstadion stap dichterbij: Friese Poort heeft principe-akkoord met Van Wijnen

Tekening voor het nieuwe Cambuurstadion Stadionplein Leeuwarden. BRON WIDDERSHOVEN ARCHITECTEN

ROC Friese Poort en Van Wijnen Noord hebben een principe-akkoord over de komst van de school naar een nieuw te bouwen Cambuurstadion. Dat zegt Remco Meijerink, voorzitter van het college van bestuur van Friese Poort.

Door het akkoord is de kans dat het stadion alsnog gebouwd wordt, een stuk groter geworden. Immers, ROC Friese Poort geldt als grote huurder van het nieuwe stadion. Het huurcontract draagt zo’n tien tot twaalf miljoen euro bij aan de bouwkosten van het stadion. De bouwkosten voor het stadion lagen tot nu toe rond de 44 miljoen euro.

Meijerink heeft wel een aantal voorwaarden gesteld, zo moet er dit jaar nog begonnen worden met de bouw. En het stadion moet op 1 juli 2023 klaar zijn.

Vorige maand werd definitief duidelijk dat Van Wijnen het stadion als ontwikkelaar wil bouwen. Van Wijnen neemt die taak over van Wyckerveste, de projectontwikkelaar die in november de handdoek in de ring gooide omdat het de financiering van de plannen niet rond kreeg.

Hobbels

,,We zijn op hoofdlijnen akkoord met Van Wijnen en ik verwacht dat het de komende maand tot een huurovereenkomst komt. Wij hebben er vertrouwen in dat het stadion gerealiseerd wordt”, reageert Meijerink. ,,Maar er moeten nog wel wat hobbels genomen worden.”

,,Dit is goed nieuws, en daar zijn we blij mee”, reageert Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur. ,,Dit is een hele belangrijke stap die genomen moest worden. Er moet nog veel gebeuren, maar daar kunnen we nu wel verder mee.”

,,Hoe belangrijk dit is? Het is een belangrijke stap. Alleen we weten dat er nog veel stappen gezet moet worden voordat er echt honderd procent duidelijkheid is dat het stadion er komt. Maar dit is een heel belangrijke stap”, zegt Arjen Oosting, directeur projectontwikkeling van Van Wijnen Noord.

Weer energie

Het principe-akkoord met ROC Friese Poort is niet de enige positieve ontwikkeling, aldus Oosting. ,,Met de voormalige projectontwikkelaar Wyckerveste hebben we een intentieovereenkomst gesloten.” Wyckerveste gaf eind vorig jaar aan zo’n drie miljoen euro te willen hebben voor de planontwikkeling van het stadion en het WTC gebied. Ook heeft de Limburgse projectontwikkelaar opties op de grond waar het stadion op moet worden gebouwd. ,,Ik ga niet praten over bedragen en de inhoud van de intentieovereenkomst”, zegt Oosting. ,,Het belangrijkste is dat er weer energie in het project zit.

Met andere belanghebbenden zoals het WTC, Cambuur en de gemeente Leeuwarden is Van Wijnen Noord nog in gesprek. ,,Dit is de eerste fase, uiteindelijk kijken we naar de totale ontwikkeling van het gebied. Het is een complexe opgave, en daar hebben we alle partijen voor nodig om het te realiseren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Nieuw Cambuurstadion