Negenhonderd essen gekapt in Leeuwarden

In 2016 sloeg essentasterfte hard om zich heen in Zuidoost-Friesland. Hier aan de Alde Dyk bij Terwispel. FOTO ARCHIEF LC/RENS HOOYENGA

In de gemeente Leeuwarden worden de komende maanden negenhonderd essen gekapt. Reden is de essentaksterfte waardoor takken afbreken.
Lees meer over
Leeuwarden

De werkzaamheden beginnen in oktober en gaan door tot begin 2021. De boomziekte die de es van binnenuit aantast, woekert al enkele jaren in Europa. Door een schimmel sterven de takken van essen af en op termijn sterft de hele boom.

In of nabij woongebieden kunnen de aangetaste bomen gevaar opleveren voor bewoners en weggebruikers. Daarom inspecteert de gemeente de essen regelmatig. Of er gekapt of gesnoeid moet worden, hangt af van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom. Uiteindelijk moeten alle circa 6600 essen verdwijnen.

In de meeste gevallen maken de essen plaats voor andere soorten bomen, meldt de gemeente. Meer diversiteit moet ervoor zorgen dat ze minder kwetsbaar zijn voor bomenziektes. Dit najaar komt de gemeente met een herplantplan. Als het gaat om bomen in een straat, worden bewoners betrokken bij de herplantplannen.

Nieuws

menu