Negen jaar cel voor man (34) uit Leeuwarden die nieuwe partner van ex doodstak in Oosterwolde

FOTO PIET BOSMA

FOTO PIET BOSMA

De rechtbank heeft een 34-jarige Leeuwarder veroordeeld tot negen jaar cel omdat hij, op 4 april vorig jaar in Oosterwolde, de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin van het leven beroofde en haar mishandelde.
Lees meer over
Leeuwarden
Ooststellingwerf

Het kwam tot een confrontatie tussen de twee toen de Leeuwarder de kinderen van hem en zijn ex-naar haar woning terugbracht. Hij zag de nieuwe vriend, een 44-jarige man uit Bovensmilde, in de woonkamer zitten. Beide mannen liepen op elkaar af en er ontstond een vechtpartij waarbij de Leeuwarder verschillende messen uit de keuken wist te bemachtigen. Volgens de rechtbank had hij daarmee meermalen op de Bovensmildeger ingestoken. Eén steekwond in de borst, 5 centimeter diep, werd het slachtoffer uiteindelijk fataal. Hij verliet de woning nog maar overleed kort daarna.

De rechtbank achtte doodslag bewezen omdat de verdachte door herhaaldelijk te steken de kans op de dood had aanvaard. Primair was moord ten laste gelegd, maar de rechtbank oordeelde - met de officier van justitie - dat voorbedachten rade niet kon worden vastgesteld.

De verdachte had nog aangevoerd dat hij uit zelfverdediging had gehandeld, maar daar ging de rechtbank niet in mee omdat de verdachte zelf voor de aanval had gekozen. Zijn verklaring dat het slachtoffer op de messen was ingelopen noemde de rechtbank ‘hoogst onaannemelijk’. Ook concludeerde de rechtbank dat de verdachte zijn vriendin die middag herhaaldelijk had geslagen.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist. De rechtbank hield er onder meer rekening mee dat de verdachte niet eerder met justitie in aanraking was geweest en kwam tot negen jaar.