'Nauwelijks overlast door Nij Kleaster in Hilaard'

Impressie van het nieuwe kloosterterrein. BRON NOORDPEIL/NIJKLEASTER.FRL

De komst van het Nij Kleaster in een oude boerderij in Hilaard is weer een stapje verder. Burgemeester en wethouders hebben bezwaren van omwonenden terzijde geschoven.
Lees meer over
Leeuwarden

Stichting Nijkleaster wil in een kop-hals-romp aan het Westerhûs een klooster inrichten. Hier kunnen 12 mensen permanent wonen, terwijl er ook ruimte is voor 24 gasten. Zij vinden hier een plek voor bezinning, liturgie, stilte, gesprek, wandeling, plezier en recreatie, zo staat in de omschrijving.

Hiervoor moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. Verschillende bewoners van de Van Aylvaleane hebben hiertegen bezwaren ingediend. Zij vrezen overlast: vooral van autoverkeer over de betonnen oprijlaan.

Volgens burgemeester en wethouders van Leeuwarden gaat het echter om hoogstens tweehonderd autobewegingen per dag. Daarmee voldoet het plan volgens hen aan alle regels.

De provincie diende ook een zienswijze in: zij maakt zich zorgen over aantasting van de hoge archeologische waarden in het gebied. B en W hebben het bestemmingsplan op dit punt aangepast, zodat de archeologie beter beschermd wordt.

Nieuws

menu