Na Leeuwarden willen ook grote steden snel beleggersverbod ‘starterswoningen’

Leeuwarder wijk Westeinde van boven.

Na Leeuwarden willen nu ook Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem een opkoopverbod of beleggersverbod instellen.
Lees meer over
Leeuwarden

De vier grote steden geven in het Financieele Dagblad aan al begin volgend jaar een beleggersverbod te willen instellen in bepaalde wijken. Leeuwarden gaf vorig jaar al aan graag zo’n middel in te willen zetten.

Een beleggersverbod moet starters meer ruimte bieden op de woningmarkt en tegelijkertijd verloedering van wijken tegengaan. Met name in de Vlietzone - waar meer dan de helft van het particuliere woningbezit in handen is van verhuurders en beleggers - zou het een middel kunnen zijn om de leefbaarheid te vergroten.

Woningmarkt

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemde een beleggersverbod een van de mogelijkheden die zij wilde bieden aan gemeenten om in te grijpen op de woningmarkt. De minister kwam vorig jaar juni met een brief, onder meer na vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Die wilde na een artikel in de Leeuwarder Courant over woningbeleggers in het Noorden, weten wat de minister daaraan wilde doen.

Het voorstel van Ollongren voor een beleggersverbod is vorige week bij de wijziging van de Woningwet per amendement aangenomen en gaat nu naar de Eerste Kamer.

Wethouder Hein de Haan is nog steeds voorstander van een beleggersverbod en zegt te wachten op Haagse besluitvorming. ,,Alleen waar het gaat om nieuwe plannen waarbij wij zelf een grondpositie hebben, kunnen wij nu voorkomen dat beleggers de woningen kopen. Voor de rest zijn wij afhankelijk van wetgeving.”

Nieuws

menu