Moskeebrandstichter moet 22 maanden de cel in

De moskee aan de Esdoornstraat in Leeuwarden. FOTO ARCHIEF LC

De 30-jarige Leeuwarder die eind april brand stichtte bij de de moskee in de Esdoornstraat in zijn woonplaats is donderdag, overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie, door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 14 voorwaardelijk.
Lees meer over
Leeuwarden

De Leeuwarder had in de nacht van 23 april zakken met huisvuil bij de toegangsdeuren van de moskee in brand gestoken. Aanvankelijk mislukte dat, pas na een zestal pogingen en nadat hij nog een extra zak op de stapel had gelegd vlogen de vuilniszakken in brand. Daarna is de man naar huis gegaan en heeft hij zich volgens de rechtbank niet meer om de brand bekommerd.

Een toevallig passerende pizzakoerier zag de vlammen en probeerde ze stampvoetend en met flesjes water te doven. De koerier waarschuwde de imam, samen hebben ze het vuur uit gemaakt. De Leeuwarder verklaarde dat het een impulsieve actie was geweest, die niet was gericht op de moskee of de islam. De man is in 2015 ook al eens veroordeeld voor brandstichting, toen moest hij een jaar de cel in. De proeftijd van die straf liep nog.

Omdat er brieven met zijn adres erop in de zakken zaten, kon de Leeuwarder een week later worden aangehouden. De man is volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar. Hij is verslaafd aan alcohol, heeft ADHD en er is volgens de psycholoog sprake van een verstoorde agressieregulatie. Voor de stoornis en de alcoholverslaving moet hij zich laten behandelen en hij mag gedurende de proeftijd – drie jaar lang- geen alcohol gebruiken.

De man heeft vijf dagen na de brand ook nog de ex-vriend van zijn vriendin mishandeld. De brandstichting heeft veel impact gehad in de geloofsgemeenschap, sinds de brand komen er minder mensen naar de moskee. Het bestuur van de Stichting Marokkaans Religieus Centrum wilde alleen de schade aan de deur vergoed hebben: een bedrag van 1300 euro. De rechtbank bepaalde dat de Leeuwarder de schade moet betalen.

Lees ook: Pizzabezorger en imam blusten brand moskee Leeuwarden

Nieuws

menu