Hûs en Hiem onder de indruk van modernistisch villaontwerp Beetsterzwaag

De boemerangvorm met sedumdak is vanuit de lucht goed zichtbaar bij de nieuwe villa, waarvan het ontwerp nog moet worden uitgewerkt. Foto LC

Langs de Zandlaan in Beetsterzwaag komt een uitzonderlijke modernistische villa. Adviescommissie Hûs en Hiem is enthousiast over het voorontwerp.
Lees meer over
Leeuwarden

Het huis komt vlak bij de golfbaan als vervanging van een bestaand wit huis met rood dak. Architect Wim Maas koos voor een boemerangvormig grondplan. Het grootste deel van de villa telt slechts een bouwlaag met hierop een groen sedumdak. Het gebouw krijgt aan de buitenzijde veel glas, beton en hout.

Het voorontwerp voldoet niet aan de welstandsregels van Opsterland, maar heeft zoveel kwaliteit dat de architect aanspraak kan maken op de hardheidsclausule die uitzonderingen mogelijk maakt, denkt de commissie. ,,Dit is een prachtig type luxe villa in een klassiek-modern ontwerp’’, zei een van de commissieleden donderdag. ,,Een pareltje’’, aldus een collega.

De commissie raadde de eigenaren aan om voor de uitwerking een goede tuinontwerper te zoeken die de villa mooi laat opgaan in de groene omgeving.

Nieuws

Meest gelezen