Mishandeling Sneek: slachtoffer geschopt en op het hoofd gesprongen, eis 1 jaar cel

Verdachte vermissing Celine beschuldigd van seks met minderjarige ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een celstraf van een jaar plus een half jaar voorwaardelijk geëist tegen een inwoner van Sneek (19) die betrokken zou zijn geweest bij de ernstige mishandeling van twee mannen in de nacht van 2 augustus, op de Looxmagracht in Sneek.
Lees meer over
Leeuwarden
Súdwest-Fryslân

Een Amsterdammer en een inwoner van Utrecht, beiden 28 jaar, zijn die nacht mishandeld. De Utrechter kreeg klappen en werd in de gracht gegooid. De Amsterdammer kreeg eerst een trap tegen zijn hoofd, waarna een van de daders een aanloop nam en op het hoofd van de man sprong. Nadat de politie de beelden van de mishandeling online zette, kwamen via Meld Misdaad Anoniem (MMA) verschillende tips binnen waarin de naam van de Sneker als een van de daders werd genoemd.

Hij en twee vrienden zouden verantwoordelijk zijn geweest voor de mishandelingen, maar de Sneker zou degene zijn geweest die de Amsterdammer tegen het hoofd schopte en op het hoofd van de man was gesprongen. Ooggetuigen hebben dat bevestigd. Nadat hij was aangehouden, verklaarde de verdachte in eerste instantie dat hij niet bij de mishandeling betrokken was geweest. Later verklaarde hij dat hij die avond met zijn ouders op stap was geweest.

Zwijgen

Op de vraag van rechtbankvoorzitter Bert Dölle waarom hij niet eerder met die uitleg was gekomen, antwoordde de Sneker dat zijn advocaat hem had geadviseerd om te zwijgen.

Zijn verklaring is later bevestigd door verschillende personen, waaronder zijn vader. Getuigen die hem op het tijdstip en de plek van de mishandeling meenden gezien te hebben zouden een conflict met hem hebben of zouden zijn beïnvloed door andere betrokkenen.

Officier van justitie Ingrid Kluiter acht de verklaringen van de getuigen betrouwbaar, de versie van de verdachte betitelde Kluiter als “ongeloofwaardig”. De Sneker is een geoefende vechtsporter, juist dat maakte de kans op ernstig letsel volgens de officier alleen maar groter. “Hij kan harder schoppen dan de gemiddelde man van zijn leeftijd”, aldus Kluiter.

Op de zitting zei het slachtoffer dat hij het “onbegrijpelijk” vond dat de verdachte bleef ontkennen. De Amsterdammer had net kanker overwonnen en hij had amper zijn studie-achterstand ingehaald toen hij in elkaar werd geslagen en geschopt. “Ik dacht ik heb niet alle shit en ellende moeten overwinnen voor dit. Ik krijg nog steeds de rillingen als ik eraan denk hoe dit af had kunnen lopen”, zei de Amsterdammer.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

menu