'Minder bomen in Leeuwarden dan in andere plaatsen'

De treurwilg naast de vijver in de Prinsentuin is dit jaar uitgeroepen tot mooiste boom van Leeuwarden. De boom staat al 92 jaar op deze plek. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De mooiste boom van Leeuwarden dit jaar staat in de Prinsentuin. Op de treurwilg naast de vijver zijn de meeste stemmen uitgebracht.
Lees meer over
Leeuwarden

Wat de ene boom mooier maakt dan de andere, daar kun je lang over twisten zonder er uit te komen. Maar je kunt voor zoiets wel een verkiezing houden en dat gebeurt in Leeuwarden al wat jaren achtereen.

Zo won vorig jaar de plataan voor het Leeuwarder station de titel en het jaar ervoor waren de meeste stemmen voor vier Japanse sierkersen in een plantsoentje aan de Carel van Manderstraat.

Leeuwarden is wat bomen betreft mager bedeeld, vertelde wethouder Bert Wassink vrijdagochtend in een korte speech. Waar er in andere plaatsen gemiddeld vijf bomen per inwoner staan, zijn dat er in Leeuwarden iets meer dan twee. Daar worden tien appelboompjes aan toegevoegd, die deelnemers aan de stemming hebben gewonnen. De jongste van hen, Siem de Vries (6), mocht voor de uitreiking zijn rekenles een keer missen.

Sierlijke blikvanger

Dit jaar zijn er 1275 stemmen uitgebracht, aldus Wassink. Daarvan waren er 365 naar deze treurwilg gegaan. Die is daar in 1928 geplant, en uitgegroeid tot een sierlijke blikvanger bij de vijver. De hangende bladeren omhullen het beeld van Eja Siepman van den Berg, dat sinds vrouwendag 1996 in het water staat.

Violisten speelden passende melancholieke muziek, Wassink en ‘bomenridder’ Gonneke van Hoesen Korndorffer onthulden een bordje. Dat heeft ook met bomen te maken, want het is gemaakt van het hout van een plataan die aan het Zaailand heeft gestaan, tot die sneuvelde vanwege de bouw van de nieuwe Pathébioscoop.

Als tweede eindigde de Wilhelminaboom op het Gouverneursplein. Kortgeleden herinnerde oud-burgemeester Geert Dales lezers van deze krant eraan, dat hij die destijds niet had willen omhakken, maar wel had willen verplaatsen, omdat hij het zicht op het stadhuis hindert.

Nieuws

menu