Miljoenen uitgetrokken voor de aanpak van jeugdcriminaliteit in Leeuwarden

Foto ter illustratie. ANP

Leeuwarden is een van de vijftien steden die miljoenen euro’s rijksgeld krijgen om jongeren uit de drugscriminaliteit te houden.
Lees meer over
Leeuwarden

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie zegt dat het rekruteren van kinderen door drugscriminelen gestopt moet worden en stelt daarvoor jaarlijks 82 miljoen euro beschikbaar.

„Criminelen verleiden kinderen op de basisschool al om ergens een pakketje af te geven. Ze vragen middelbare scholieren om met hun scooter iemand weg te brengen en op te pikken”, schetst de minister. „Op een dag horen ze schoten en raken ze betrokken bij een liquidatie.”

Het geld gaat naar vijftien gemeenten waar deze problemen spelen. Naast Leeuwarden gaat het om Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Gemeenten moeten zelf specifieke plannen maken voor de meest problematische wijken. Op basis daarvan wordt het geld verdeeld over de verschillende steden. Later dit jaar komen meer gemeenten in aanmerking.

In Leeuwarden is drugscriminaliteit vooral in de Vlietzone en binnenstad een probleem. De politie kreeg in 2020 (meest recente cijfer) 691 meldingen van drugs- en drankoverlast. Een jaar eerder was dit 628. Het aantal meldingen van drugshandel daalde van 117 (2019) naar 79 (2020).

Intimiderende druk

Het idee van het kabinet is dat jongeren zicht krijgen op werk en inkomen, maar ook dat ze streng worden aangesproken als ze in de fout gaan. „Alles valt of staat met jongeren aanspreken op hun gedrag en het betrekken van hun ouders”, zegt Yeşilgöz. „Alleen door een intensieve persoonsgerichte aanpak kunnen we de intimiderende druk van drugshandelaren op onze kinderen, scholieren en jongvolwassenen stoppen.’‘

Enkele jaren geleden is in Leeuwarden de Taskforce jeugdoverlast opgericht om alle jeugdoverlastmeldingen op te pakken. Deze taakgroep bestaat uit jongerenwerkers, straatcoaches, medewerkers van de gemeente, politie, stadstoezicht en Verslavingszorg Noord-Nederland. Jongeren aanspreken op hun gedrag is een van de taken van deze werkgroep.

Nieuws

menu