Miljoenen over maar hand op de knip in Leeuwarden. 'We moeten ons bedwingen'

Vijftien miljoen euro, zoveel geld bleef er vorig jaar over in Leeuwarden. En toch kwam de raad woensdag niet met allerlei nieuwe plannen en ambities.

FOTO

FOTO JAN ZEEMAN

Want dat zogenoemde ‘positieve rekeningresultaat’ is niet te danken aan doordacht beleid of slimme acties van de gemeente. De reden dat er miljoenen overbleven is ‘te wijten’ aan corona: door het virus kregen veel mensen niet de hulp en ondersteuning die ze nodig hadden.

,,Uitgestelde uitgaven”, aldus Gijs Jacobse van Gemeentebelangen. Ook de ChristenUnie, het CDA, D66 en andere partijen gaven aan zich zorgen te maken over de gevolgen van de uitgestelde zorg. ,,Hoe gaan we ervoor zorgen dat we die mensen alsnog de hulp geven die ze nodig hebben?”, vroeg Frits Rijpma van de ChristenUnie zich af.

,,We moeten ons bedwingen om grote uitgaven te doen, er is te veel onzekerheid”, aldus Julie Bruijnincx van D66. Zorgen leven er ook om de jongeren in de gemeente.

Voorstellen voor extra geld

Ondanks de voorzichtigheid waren er ook enkele voorstellen om wel extra geld uit te geven. Het CDA bijvoorbeeld wil meer geld voor sport- en muziekverenigingen, dorps- en buurthuizen en musea. GroenLinks pleitte voor vergroening van de binnenstad en meer bomen in de stad.

Volgende week komt de raad weer bijeen om te praten over de financiën van de gemeente. Dan wordt duidelijk welke nieuwe plannen er zijn en hoeveel dat gaat kosten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden