Meerderheid Leeuwarder gemeenteraad voelt weinig voor miljoenen kostende fietsstraat: 'Te belachelijk voor woorden'

Miljoenen uitgeven om de Emmakade geschikt te maken voor de aanleg van een fietsstraat? Een meerderheid van de raad ziet dat niet zitten.

De Emmakade in Leeuwarden.

De Emmakade in Leeuwarden. FOTO: JACOB VAN ESSEN

,,Meer dan 3 miljoen euro uitgeven om de Emmakade te verstevigen zodat er een fietsstraat kan worden aangelegd? Absoluut niet!” Voor Dirk Visser van de PvdA is het klip en klaar. ,,Ik vind dit veel te veel geld, het is te belachelijk voor woorden.”

Dinsdag stuurde het college een brief aan de raad waarin gesteld werd dat de werkzaamheden die nodig zijn om van de zuidzijde van de Emmakade een fietsstraat te maken, instortingsgevaar met zich meebrengen. Maar de Emmakade zou na de werkzaamheden ook niet meer aan het bouwbesluit voldoen.

Om wel aan die eisen te voldoen moet er een soort fundament achter de kademuur worden aangelegd. Het college schat de extra kosten op 2,5 tot 3 miljoen euro. Het aanleggen van de 900 meter lange fietsstraat zelf is begroot op ruim 8 ton.

‘Naar alternatieven kijken’

,,Ik vind dat wel heel veel geld”, reageert Evert Stellingwerf van GroenLinks. ,,Als je kijkt dat het oorspronkelijk ruim 3 ton zou kosten, is dit een factor tien. We moeten serieus naar alternatieven kijken.” Volgens Stellingwerf is de Emmakade in beeld gekomen voor de fietsstraat doordat de Willem Lodewijkstraat afviel. ,,Misschien moeten we daar toch nog eens naar kijken.”

De VVD gaat nog een stapje verder. ,,Als een fietsstraat van 3,4 ton naar 3,4 miljoen gaat, is het niet bespreekbaar. Zeker niet als er geen noodzaak is om de Emmakade te verstevigen als je geen fietsstraat aanlegt. En misschien moet je dan meteen maar overwegen om ook het omvormen van de Maria Louisastraat tot een fietsstraat te schrappen. Want niet alleen is daar verzet tegen de plannen, die straat leidt dan ook nergens meer naartoe.”

‘Aan het lijntje gehouden’

Otto van der Galiën van Lijst 058 wil niet wachten tot het najaar om er in de gemeenteraad over te praten, zoals wethouder Friso Douwstra gisteren voorstelde. ,,Je had toch veel eerder in de smiezen kunnen hebben dat er wat met de Emmakade moest gebeuren voordat je er een fietsstraat van maakt? De bewoners worden nu al jaren aan het lijntje gehouden. In de oorspronkelijke plannen zou het al in 2019 klaar moeten zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden