Meer horecazaken in Friesland dicht, 'echte klap moet nog komen'

Op verschillende plekken in de provincie gaan momenteel horecazaken dicht, meestal vanwege corona. FOTO PIXABAY

Op verschillende plekken in de provincie gaan momenteel horecazaken dicht, meestal vanwege corona.
Lees meer over
Leeuwarden

Zo sloot feestcafé Neys in Gorredijk vorige week per direct de deuren. De aangescherpte normen en controles rond het coronavirus waren voor het café de druppel. Het kon volgens de uitbaters niet meer uit om de zaak voor een beperkt aantal mensen open te houden.

Ook Erik en Lya Boonstra, van café De Hoeke in Sint Nicolaasga, zien geen toekomst meer in hun bedrijf, waar ze per 1 september na zestien jaar een punt achter zetten. Gezondheidsproblemen en de coronacrisis leidden tot dit besluit. ,,Je bent zomaar in overtreding met die anderhalvemeterregel. Dus voordat de boa’s hier op de stoep staan, doen we zelf de deur wel dicht’’, zegt Erik Boonstra.

In juli werd al bekend dat het Smelnehûs in Drachten dichtging. In Leeuwarden sloten eerder al de Frietstudio, restaurant Humphrey’s, restaurant KOM, Pizzeria Trattoria en de keuken van het Oranjehotel. In Harlingen sloot de vestiging van De Lachende Koe.

Serieus zorgen

,,Dit is nog maar het begin. Ik verwacht dat de echte klap nog moet komen’’, zegt voorzitter Corné van Erve van Koninklijke Horeca Nederland Fryslân. ,,Denk aan alle evenementen die niet door zijn gegaan, zoals de Sneekweek. De omzet die horecabedrijven daar anders draaien, daar kunnen ze normaal een heel jaar op teren. Die missen ze nu.’’

Van Erve zegt zich serieus zorgen te maken. ,,Misschien hebben veel ondernemers een fantastisch zomerseizoen gedraaid, maar dat duurde slechts twee maanden. Veel te kort om de winter mee door te komen. De bedrijven die nu stoppen, lopen voor op de troepen. Maar er gaan er straks een heleboel omvallen.’’

Lees ook PREMIUM | Eind aan veertig jaar horeca bij Vrijheid in Grou

Nieuws

menu