Man uit Triemen (38) drie jaar cel in voor drugslab Leeuwarden

Het drugslab. FOTO POLITIE

Alle ontkenningen ten spijt: een 38-jarige Triemster moet voor drie jaar de cel in vanwege het maken van synthetische drugs in een lab in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Rechter Willem Sikkema achtte ‘s mans beweringen tijdens de zitting twee weken geleden ,,ongeloofwaardig’’. In tegenstelling tot wat de Triemster toen beweerde, was er wel degelijk sprake van ,,een nauwe samenwerking’’ met anderen, aldus Sikkema.

Zo bleek uit gegevens van peilbakens dat de auto van de Triemster en die van zijn uit Zwolle afkomstige compaan (52) tegelijkertijd bij de loods aan de Ceresweg op industrieterrein stonden.

Observanten zagen de mannen samen het pand binnen gaan. Ook chats in de telefoon wezen op betrokkenheid van de Triemster bij het lab . Zo had hij ,,Vandaag stomen we’’, viel in een Telegrambericht te lezen. En : ,,Ik heb nu de hele boel klaar staan.’’

De man wist dus wel degelijk wat er in zijn loods gebeurde, constateerde Sikkema. ,,Alles wijst op het op zeer grote schaal vervaardigen van amfetamine.’’

De Zwollenaar, die benadrukte alleen te handelen, was de man van de dagelijkse productie in het lab. Hij kreeg twee jaar detentie opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij reed vrijwel dagelijks van zijn woonplaats naar Leeuwarden, leerde onderzoek. Hij dumpte drugsafval in Zwolle.

Op 11 december 2019 werd het drugslab ontmanteld. Het was gecreëerd in een loods, die eigendom is van de Triemster. Erin stonden onder meer een ketel, een distilleerder en jerrycans vol chemicaliën. Een straat verderop, aan de Aldebaranweg, was ook een voorraad.

De rechter achtte betrokkenheid van een 43-jarige Leeuwarder bij het lab niet bewezen. Wel werd hij veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur vanwege een wietkwekerij in het Groningse Winsum.

Nieuws

menu