Man (40) uit Leeuwarden verdacht van invoer van bijna 600 kilo cocaïne via haven van Antwerpen

Beeld van de de haven van Antwerpen waar de lading werd onderschept. ANP

Een veertigjarige man uit Leeuwarden wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van betrokkenheid bij het invoeren van 597 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen.
Lees meer over
Leeuwarden

De lading werd op 3 mei in beslag genomen door de Belgische autoriteiten. De man werd op 4 mei aangehouden en zit sindsdien vast. Woensdag 18 mei heeft de raadkamer in Leeuwarden besloten dat hij de komende negentig dagen in voorlopige hechtenis blijft.

De politie kwam het drugstransport op het spoor nadat er informatie was gekomen uit het kraken van versleutelde berichten via onder meer de platformen Enchrochat en ANOM.

Naast de verdachte uit Leeuwarden heeft de politie nog twee verdachten aangehouden: een 50-jarige man uit Drachten en een 39-jarige Leeuwarder. Zij zijn verhoord, maar inmiddels weer op vrije voeten. Het tweetal blijft wel verdachte. Het onderzoek van het OM en de politie naar de strafbare feiten loopt nog. Er wordt daarnaast ook onderzoek gedaan naar het criminele vermogen van de drie verdachten. Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.

Georganiseerd verband

De 40-jarige Leeuwarder wordt ook verdacht van het opzetten van laboratoria waar synthetische drugs worden geproduceerd. Daarnaast was de verdachte ook betrokken bij een drugslaboratorium in Miedum dat in januari 2021 ontmanteld werd. Bij dat laboratorium werden grondstoffen voor het maken van methamfetaminen gevonden.

Nieuws

menu