Man uit Leeuwarden fietst door rood en scheldt de politie uit: 20 uur werkstraf

Door het rode licht fietsen en dan ook nog de politie uitschelden als je daarop wordt aangesproken. Politierechter Tom Wolters had dinsdag geen goed woord over voor de reactie van een 24-jarige verdachte uit Leeuwarden.

FOTO

FOTO ANP

,,Het is een beetje een maatschappelijk probleem”, zei Wolters tegen de Leeuwarder, die politieagenten de huid vol schold terwijl hijzelf in overtreding was. Nadat hij begin maart ‘s avonds tegen twaalven een rood stoplicht genegeerd had en vervolgens door de politie op de vingers werd getikt, haalde de Leeuwarder verbaal behoorlijk uit.

Hij zei dat de agenten ‘flikkers’ waren en ‘allemaal hoertjes’. Volgens de verdachte was het een soort schrikreactie. ,,Ze kwamen een beetje fel over”, zei hij over de manier waarop hij door de agenten werd bejegend. Hij was bij vrienden geweest en had wat biertjes gedronken.

Rotte vis

De rechter merkte op dat hij zich kon voorstellen dat agenten het ‘spuug- en spuugzat worden’ dat ze bij ieder wissewasje voor rotte vis worden uitgemaakt. De Leeuwarder speelde bovendien met vuur. Hij liep in een proeftijd van een veroordeling voor poging tot zware mishandeling. Er hingen hem 72 dagen cel boven het hoofd.

Die straf zou officier van justitie Bas Rademacher in theorie kunnen voegen bij zijn eis voor het nieuwe feit. Dat deed de officier niet. Voor de belediging eiste Rademacher een werkstraf van 20 uur. Van de voorwaardelijke celstraf zou de proeftijd wat hem betrof met een jaar verlengd mogen worden. De rechter deed het precies zo. De Leeuwarder is momenteel goed bezig, hij krijgt hulp bij zijn problemen en is bezig zijn leven op de rit te krijgen. ,,U bent gewoon op de goede weg”, vatte Wolters samen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank