Man uit Kootstertille maakt zich opnieuw schuldig aan potloodventen: werkstraf geëist

FOTO ANP

Een 28-jarige inwoner van Kootstertille is in het verleden vaker veroordeeld voor potloodventen. Het was een hele tijd rustig, maar in maart 2018 joeg de man een 14-jarig meisje de stuipen op het lijf, toen hij in het donker met alleen een jas aan en ontbloot onderlijf op straat stond.
Lees meer over
Leeuwarden
Achtkarspelen

De Tilster moest zich vrijdag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. Eerder op de avond had hij al met de broek naar beneden en een thermolegging over het hoofd voor een woning gestaan waar het latere slachtoffer op bezoek was bij een vriendin. Dat werd toen niet opgemerkt, maar het was wel door een bewakingscamera vastgelegd.

Hij had ook nog aangebeld, maar hij werd pas opgemerkt toen het meisje naar huis fietste. Hij stond gebukt, met alleen een jas aan en met de rug naar haar toe, maar hij keek wel om naar het meisje. De Tilster gaf zichzelf de volgende dag aan. In het dorp was al snel bekend wie de dader was, hij had het vaker gedaan en de camerabeelden waren gedeeld.

In september 2011 bepaalde de rechter nog dat hij verplicht in therapie moest, nadat hij in een chatgesprek met een jong meisje zijn geslachtsdeel had laten zien. Hij was toen al vaker veroordeeld. ,,Het is een aandrang’’, antwoordde hij op de vraag van rechter Marc Brinksma wat hem bezielde. Tegen de politie had hij gezegd dat het hem vooral ging om de reacties als hij gezien wordt met ontbloot geslachtsdeel.

Het is jarenlang rustig geweest. ,,Toen had ik hulp’’, zei de man. De reclassering adviseerde een behandeling en een alcoholverbod. De man had gedronken toen hij weer in de fout ging. Dat advies nam officier van justitie Leonie Lübbers over. Naast de behandeling eiste de officier een werkstraf van 100 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. ,,Dat is wel veel, maar het is wel mijn eigen schuld natuurlijk’’, reageerde de Tilster. De rechtbank doet op 4 september uitspraak.

Nieuws

menu