Man (71) opgepakt voor stiekeme opnamen in Gerechtshof: 'Unieke situatie'

Tijdens een zitting bij het Gerechtshof in Leeuwarden is dinsdagochtend een 71-jarige man uit Assen aangehouden. Hij maakte daar heimelijk geluidsopnamen. Het Hof spreekt van een unieke situatie.

Het gerechtshof in Leeuwarden.

Het gerechtshof in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

De man woonde de zitting bij vanaf de publieke tribune. Daar diende het hoger beroep van een 49-jarige Leeuwarder. De hoofdstedeling stond terecht voor verschillende delicten, waaronder een fietsendiefstal. Die zou hij in 2018 in Assen hebben gepleegd.

Een medewerker van de parketpolitie zag de toeschouwer tijdens de behandeling van de zaak bezig met zijn mobiele telefoon en constateerde dat hij opnamen maakte. Omdat dit verboden is, moest de man zijn telefoon afgeven. De zitting werd voor vijf minuten geschorst, zodat de opnamen konden worden verwijderd.

De verdachte was het niet met het vastleggen van de zitting eens en vertrok (,,als ik opgenomen ben, dan stop ik ermee.’’) Vervolgens sprak zijn advocaat Bart Canoy de man in het publiek aan op zijn daad. ,,Want ik vind dat hij ook naar mij toe een strafbaar feit heeft gepleegd.’’

Gearresteerd

De advocaat haalde artikel 139b van het Wetboek van strafrecht aan, waarin staat vermeld dat het maken van heimelijke opnamen met een technisch hulpmiddel niet is toegestaan. Canoy vroeg het college vervolgens de zaak aan te houden. Aan dit verzoek werd gehoor gegeven.

Uiteindelijk is de toehoorder op voordracht van de advocaat-generaal van het Gerechtshof gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden.

De man verklaarde de opnamen te hebben gemaakt voor het slachtoffer en wist niet dat dit niet mocht. Hij had de gedupeerde vrouw de zitting willen laten beluisteren. Dat het maken van opnamen verboden is, staat zowel op de website als bij de ingang van het Gerechtshof aangegeven, zo benadrukt woordvoerder Anne Kluivers van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Unieke gebeurtenis

Zij spreekt van een unieke gebeurtenis. ,,Heel af en toe wordt er iemand aangesproken op het stiekem opnemen van een zitting. Maar een arrestatie komt echt zeer zelden voor.’’ Advocaat Canoy heeft inmiddels aangifte gedaan, zijn client doet dat binnenkort.

De zitting zal op een later tijdstip worden hervat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Politie en justitie