Man die arts-assistent en beveiliger bespuugde in MCL had epileptische aanval

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De 35-jarige man uit Leeuwarden die medio augustus in het MCL in Leeuwarden een vrouwelijke arts-assistent en een beveiliger bespuugde, had een insult, ofwel een epileptische aanval. De Leeuwarder zei dinsdag tegen de politierechter dat hij zich niets van het voorval kon herinneren.
Lees meer over
Leeuwarden

De aanval was de reden dat de man per ambulance naar de spoedeisende hulp werd overgebracht. De man had het nodige gedronken. Vanuit de ambulance had het ziekenhuis al een seintje gekregen dat de patiënt die in aantocht was bij vlagen agressief was. Eenmaal op de spoedeisende hulp was het niet anders: de man deed in eerste instantie normaal, tot hij agressief en obstinaat werd en het infuus uit zijn arm trok.

Hij wilde ineens niet meer geholpen worden en bespuugde de arts-assistent. De vrouw kreeg bloed over zich heen uit de wond van de infuusnaald. Een beveiliger die te hulp schoot werd ook bespuugd. De beveiliger kreeg bloed op zijn uniform. De verdachte zelf wist er niks meer van, behalve dat hij gepepperd was en wat hem op het politiebureau was verteld.

Achteraf had hij spijt en besloot hij dat het zo niet verder kon. Samen met Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) heeft hij stappen ondernomen om zijn alcoholverslaving aan te pakken. De man had zijn drankgebruik al teruggebracht van 20 halve liters per dag tot zes flesjes bier. Begin februari gaat hij in de detox. In welke vorm dat zal zijn, onder begeleiding thuis of in een kliniek, is nog niet helemaal duidelijk.

De epilepsie is een gevolg van een goedaardige tumor in zijn hoofd. Onlangs kreeg hij bericht van ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum dat de tumor te opereren. Ook dat gaf hem een zet in de goede richting. Normaal staat op spugen – wat juridisch een belediging is – een geldboete. Samen met de officier van justitie oordeelde de rechter dat in deze zaak een zwaardere sanctie op z’n plaats was. De man kreeg een werkstraf van 50 uur waarvan de helft voorwaardelijk. En hij moet zich houden aan de aanwijzingen en voorschriften van VNN, ook wat betreft het afkicken van de alcohol.

Nieuws

menu