Man (35) uit Leeuwarden steelt fiets en rugtas van bewusteloze vrouw en spuugt kassière in het gezicht

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

„Een akelig feit” noemde officier van justitie Eelco Jepkema de diefstal van een fiets en een rugtas, terwijl de eigenaresse knock-out op de grond lag. De man die er met de spullen vandoor ging, een 35-jarige man uit Leeuwarden, had meer op zijn kerfstok, bleek maandag op de zitting van de politierechter.
Lees meer over
Leeuwarden

Begin oktober vorig jaar was de verdachte er vandoor gegaan met de rugzak van een vrouw die in de Leeuwarder binnenstad door een andere man bewusteloos was geslagen. De vrouw zat rustig een broodje te eten toen iemand er met haar fiets vandoor wilde gaan. Terwijl ze dat probeerde te voorkomen, kreeg de vrouw een harde klap op haar hoofd. Ze ging knock-out, toen ze bijkwam waren haar spullen verdwenen.

Ze was per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte – hij was niet degene die het slachtoffer heeft neergeslagen – heeft vier keer contactloos gepind met de pas van de vrouw. Hij werd herkend op camerabeelden. Medio februari vorig jaar heeft de man bovendien een kassière van de Spar City in zijn woonplaats in het gezicht gespuugd. De man wilde twee blikjes drinken contant afrekenen en 15 euro extra pinnen. De kassière liet hem weten dat dat niet mogelijk was, waarop de verdachte haar uitschold voor „racist” en haar in het gezicht spuugde.

‘Akelige en smerige ervaring’

„Eén van de meest akelige en smerige ervaringen die je kunt hebben”, merkte de officier op over het spugen. Behalve de verduistering van de rugtas, het pinnen met de pas van het slachtoffer en het bespugen van de kassière had de verdachte begin maart ook nog vier bierkratten gestolen. Tot 2014 bouwde hij een strafblad op van 14 pagina’s, daarna verdween hij een hele poos uit beeld, tot hij begin vorig jaar weer van zich deed spreken. „Kennelijk is hij de laatste tijd de weg wat kwijt”, concludeerde Jepkema.

De officier eiste vier weken cel, plus vier weken voorwaardelijk. De rechter maakte er een werkstraf van 80 uur van en twee weken voorwaardelijke celstraf. De man moet aan de kassière 300 euro smartengeld betalen. De vrouw die werd neergeslagen kreeg bijna 500 euro toegewezen. De verdachte had de tas en de pasjes, inclusief een id-bewijs, weggegooid. De vrouw moest alles opnieuw aanvragen.

Nieuws

menu