Man (28) uit Leeuwarden niet veroordeeld voor diefstal, maar wel voor heling van 45 sporthorloges van horloge-importeur uit Grou

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 28-jarige man uit Leeuwarden is dinsdag vrijgesproken van de diefstal van 45 sporthorloges uit een woning aan It Roer in Grou. De man is wel veroordeeld wegens heling van de gestolen klokjes.

Omdat de zaak al zo’n vier jaar oud was, was een onvoorwaardelijke straf naar het oordeel van de rechtbank niet meer aan de orde. De Leeuwarder is voor opzetheling daarom veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur met een proeftijd van een jaar.

Tijdens de zitting twee weken geleden beweerde de man dat de zoon des huizes hem de horloges in april 2017 had gegeven, om een schuld te vereffenen. De zoon zou hem 1000 euro zijn verschuldigd. De vader is importeur van de horloges. De man suggereerde dat de zoon een inbraak in scene had gezet. Dat verhaal noemde de rechtbank „ongeloofwaardig”.

Twee medeverdachten, de 25-jarige vriendin en de 57-jarige schoonvader van de Leeuwarder, hebben zich volgens de rechtbank ook schuldig gemaakt aan heling. Zij krijgen voorwaardelijke werkstraffen van respectievelijk 80 en 40 uur. De zaak kwam aan het rollen toen de vriendin en haar vader de horloges online te koop aanboden. De politie verrichtte twee pseudo-aankopen, waarna vader en dochter werden aangehouden.

Totale waarde partij horloges was ruim 9000 euro

Ze hadden beiden verklaard dat ze niet doorhadden dat er een luchtje aan de horloges zat. Dat hadden ze volgens de rechtbank kunnen en moeten weten. De totale waarde van de partij horloges was ruim 9000 euro. De meeste horloges zijn teruggegaan naar de eigenaar. De verdachten hebben enkele horloges verkocht. Het geld dat ze hebben verdiend, 1050 euro, werd verbeurd verklaard.

De importeur van de horloges had meer dan 24.000 euro schade, inclusief de inbraakschade aan de woning. De verzekering vergoedde ruim 20.000 euro, het restant werd op de verdachten verhaald. Omdat er geen bewijs was dat de drie verantwoordelijk waren voor de inbraak, verklaarde de rechtbank de schadeclaim niet-ontvankelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank