Man (26) krijgt 12 jaar cel voor doodslag op huurbaas

Onderzoek aan de Gebrandyweg. FOTO JARING RISPENS

Een 26-jarige student uit China is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 12 jaar cel voor het om het leven brengen van zijn eveneens in China geboren huurbaas, in zijn woning aan de Gerbrandyweg in Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

De dader heeft ook nog 5000 euro van het slachtoffer gestolen. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) 18 jaar cel, voor gekwalificeerde doodslag. Het OM ging er vanuit dat de man zijn huisbaas heeft vermoord om het geld te stelen. De rechtbank oordeelde dat niet bewezen kan worden dat het slachtoffer is vermoord om de diefstal mogelijk te maken en veroordeelde de man alleen voor doodslag.

Nadat hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht, volgens de rechtbank „met bruut geweld”, heeft de man het stoffelijk overschot onder een stapel kleding verstopt. Daarna heeft hij de woning schoongemaakt. Het slachtoffer werd twee weken later gevonden. Onder andere op de kleding van de overledene en op een hamer en een pikhouweel werd DNA van de huurder gevonden.

De manier waarop de man het stoffelijk overschot heeft verborgen en achtergelaten noemde de rechtbank „mensonwaardig en mensonterend”. De veroordeelde is zeer berekenend te werk gegaan, stelde de rechtbank. Hij had een paar maanden huurachterstand, na de moord ging hij opeens veel geld uitgeven. De man heeft altijd ontkend.

De weduwe van het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van ruim 42.000 euro toegewezen, daarvan is 31.000 euro smartengeld, het andere deel van het bedrag is voor het bijzetten van de urn in China. De dochter krijgt 17.500 euro smartengeld. Moeder en dochter kregen gezamenlijk ook nog 5150 euro toegewezen.

Nieuws

menu