Man (21) uit Leeuwarden die brandende fakkels naar politie gooide moet op 11 januari al voor de rechter verschijnen

Foto: Anton Kappers - Thomasson

Een 21-jarige man uit Leeuwarden die oudejaarsnacht brandende fakkels naar politieagenten zou hebben gegooid, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris maandag bepaald.
Lees meer over
Leeuwarden

De man liep oudejaarsnacht in een groep op het kruispunt Hoeksterend en de Voorstreek in de binnenstad van Leeuwarden. Toen de politie hen vroeg weg te gaan, luisterde de groep daar niet naar. De bewuste man riep vervolgens beledigingen naar de agenten en gooide een brandende fakkel in hun richting. „Een van de politieagenten kon de fakkel ternauwernood ontwijken”, zo stelt het Openbaar Ministerie.

De man vluchtte daarna en gooide een tweede brandende fakkel naar de agenten die hem achterna renden. Die fakkel trof een agent tegen het voorhoofd. Bij fouillering trof de politie nog vijf van zulke fakkels aan. De zaak gaat naar een snelrechtzitting op 11 januari in Leeuwarden.

Het onderzoek naar de gebeurtenissen in Leeuwarden gaat verder. Zo worden bijvoorbeeld nu beschikbare camerabeelden geanalyseerd. De politie verwacht binnenkort nog enkele aanhoudingen te kunnen doen.

In totaal zijn er tijdens oudejaarsnacht in het Noorden twaalf mensen aangehouden voor verschillende misdrijven, waaronder geweld tegen personen, geweld tegen goederen en geweld tegen personen in publieke functie. Drie verdachten moeten naar een snelrechtzitting op 13 januari in Assen.

Het politieonderzoek naar het ‘carbid-incident’ in Joure loopt nog, die zaak is buiten deze cijfers gehouden.

Nieuws

menu