Man (20) uit Leeuwarden steekt scooterrijder met mes: 'Niemand verdient het om zo te grazen te worden genomen'

Een 20-jarige man uit Leeuwarden ontsnapte maandag ternauwernood aan een verblijf in de gevangenis. De man had in februari vorig jaar iemand gestoken. Officier van justitie Ger Strootker eiste acht weken cel.

Rechtbank Leeuwarden.

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De verdachte kwam uiteindelijk met de schrik vrij: rechter Gustaaf Wijnands legde een celstraf op die gelijk was aan de twee dagen die hij in voorarrest had gezeten. Daarbovenop kreeg de Leeuwarder een werkstraf, een voorwaardelijke celstraf en een hele trits voorwaarden waar hij zich aan moet houden. Op 10 februari vorig jaar zou de man in zijn woonplaats op de kruising van de Schieringerweg en de Plataanstraat een toen 18-jarige scooterrijder met een mes hebben gestoken.

De Leeuwarder zou zijn fiets voor de scooter hebben gezet om het slachtoffer te blokkeren. Vervolgens zou hij de jongen bij de kleren hebben gepakt en hem in de zij hebben gestoken. Volgens de verdachte was het precies andersom gegaan: de scooterrijder zou hem van de sokken hebben gereden. Toen de jongen een busje pepperspray tevoorschijn haalde, stak hij de ander in de zij met een soort voorwerp dat hij zelf had gefabriceerd en dat aan zijn sleutelbos hing.

„Een sleutel-iets” noemde de Leeuwarder het voorwerp waarmee hij had gestoken. Een getuige zag de confrontatie en zou nog hebben geroepen „Niet met een mes”, toen de verdachte het slachtoffer stak. De ruzie ging om een meisje, waar de verdachte eerst iets mee had gehad en waar nu het slachtoffer mee omging. De officier was ervan overtuigd dat de Leeuwarder met een mes had gestoken. De wond was niet erg diep, 1 tot 2 centimeter, maar het steekvoorwerp had wel een aantal lagen kleding doorboord, waaronder een dikke winterjas.

‘Een soort sleutel’

„Ik twijfel er niet aan dat dit veel erger had kunnen aflopen. Niemand verdient het om zo te grazen te worden genomen”, aldus Strootker. Hij eiste 14 weken cel waarvan 6 voorwaardelijk. In tegenstelling tot de officier vond advocate Jana Andonovski dat er geen sprake was van een poging tot zware mishandeling. Zij ging er vanuit dat haar cliënt met „een soort sleutel” had gestoken. Bovendien moest de rol van het slachtoffer volgens Andonovski niet worden onderschat.

Haar cliënt werd en wordt nog steeds uitgedaagd en belaagd door het slachtoffer en diens vrienden, zei de advocate. Bij de moeder van de verdachte zouden al twee keer de ruiten zijn ingegooid. Rechter Wijnands zag wel degelijk een poging tot zware mishandeling in het steekincident. De rechter ging er ook vanuit dat er met een mes was gestoken. „Dit is een heel serieus feit, dit had zomaar verkeerd af kunnen lopen”, merkte Wijnands op. Hij hield wel, meer dan de officier, rekening met de positieve draai die de verdachte aan zijn leven heeft gegeven.

De Leeuwarder heeft al een poos een alcohol- en drugsverbod en laat zich volgens de reclassering goed begeleiden. Wijnands nam het advies van de reclassering over en legde een aantal strikte voorwaarden op. De Leeuwarder moet zich laten behandelen en hij moet meewerken aan controles op het gebruik van drugs en alcohol. Hij kreeg een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van 42 dagen. Op advies van de reclassering hanteerde de rechter het adolescentenstrafrecht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank