Machinefabriek Van der Ploeg in Leeuwarden is failliet verklaard

FOTO GOOGLE MAPS

Machinefabriek Van der Ploeg is op eigen verzoek door de Leeuwarder rechtbank failliet verklaard. Er werkten na een reorganisatie vorig jaar nog 52 mensen.
Lees meer over
Leeuwarden

Het personeel is dinsdag in de kantine geïnformeerd. ,,Men was verrast’’, zegt vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek (CNV). ,,Er is wel iets minder werk, maar ook weer niet zo heel veel minder.’’

Van der Ploeg is een vooraanstaand bedrijf met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1841. De fabriek werkt voor opdrachtgevers die zware eisen stellen, zoals Defensie, bedrijven in de offshore en de zware industrie.

De coronacrisis zorgde dit jaar voor tegenslag, meldt curator Rudolf Knegtering. Scheepsbouwers in Azië trokken opdrachten terug en ook de transportlijnen naar dat deel van de wereld lagen in de hobbel.

Ook vanwege corona hielden opdrachtgevers binnen Nederland opdrachten vast, zoals Tata Steel in IJmuiden (het voormalige Hoogovens).

Knegtering hoopt Van der Ploeg nieuw leven in te kunnen blazen. ,,Het is een hartstikke mooi bedrijf, met hele goede, hardwerkende mensen.’’

De curator heeft voor ongeveer 4 miljoen euro aan schulden aangetroffen bij de bank en voor ongeveer 600.000 euro bij handelscrediteuren. Hij gaat vandaag in overleg met de bank. Volgens CNV’er Kampherbeek heeft de ondernemingsraad te horen gekregen dat de vooral de schuldenberg problematisch was.

De holdingdirectie sprak in mei lichte zorgen uit over de financiering van enkele leningen. De bank en enkele belangrijke leveranciers toonden zich voorshands bereid tot hulp, werd gemeld in het jaarverslag over 2019. ,,Wij verwachten geen continuïteitsissue’’, heette het. Het geconsolideerd eigen vermogen van de groep bedroeg per 31 december 354.142 euro negatief.

Van der Ploeg kreeg voor ruim 150.000 euro corona-steun toegewezen door het Rijk (NOW1).


Nieuws

menu