MCL wil als eerste Nederlandse ziekenhuis overschakelen op aardwarmte

De hoofdingang van het MCL. FOTO ANTON KAPPERS

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) wil op den duur overschakelen van aardgas op duurzame aardwarmte. Het ziekenhuis heeft zich daartoe aangesloten bij het consortium Warmte van Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Het consortium is een samenwerking tussen Ennatuurlijk, Bouwgroep Dijkstra Draisma, EBN en Shell. Begin 2021 wil het consortium een warmtewinput in Leeuwarden boren en testen. Bij een geslaagde test kan de aanleg en aansluiting op het warmtenetwerk van Ennatuurlijk plaatsvinden.

De bedoeling is dat het MCL dan in 2022 gefaseerd overschakelt van aardgas op aardwarmte. Wanneer de aansluiting op het netwerk is gerealiseerd, brengt dat de CO2-uitstoot van MCL in aanzienlijke mate terug. Als het project gesmeerd loopt, is het MCL dan het eerste ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van geothermie.

De afgelopen jaren zijn er vanuit Ennatuurlijk gesprekken gevoerd met een groep van grote zakelijke gasverbruikers in Leeuwarden, waaronder het MCL. Deze groep met grote afnemers hebben is tot de ‘kopgroep van Leeuwarden’ benoemd en is actief meegenomen in de ontwikkeling van het warmtenet en de aardwarmtebron. Andere deelnemers zijn Achmea, M7 Real Estate en ING voor hun panden in Leeuwarden.

Nieuws

menu