MCL doet mee aan onderzoek om Alzheimer te stoppen

De hoofdingang van MCL. FOTO ANTON KAPPERS

Medisch Centrum Leeuwarden is één van de meer dan dertig partners die in een nieuw landelijk project samenwerken om de ziekte van Alzheimer te stoppen.

MCL gaat met huisartsen en het UMCG in Groningen samenwerken om wensen en verwachtingen van mensen met problemen met geheugen, taal en gedrag in kaart te brengen. Ook wordt in het Noorden onderzocht of bij de patiënt thuis een diagnose gesteld kan worden.

Nationale Dementiestrategie

Zo draagt MCL bij aan het landelijk project Aboard (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease). Het is het eerste onderzoek dat als onderdeel van de Nationale Dementiestrategie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van start gaat. Die strategie is gericht op de komende tien jaar.

In Nederland hebben bijna 300.000 mensen dementie. Jaarlijks komen daar zo’n 20.000 bij. Projectleider Wiesje van der Flier van Aboard zegt dat veel onderzoek zich zal richten op preventie en het delen van kennis over hersengezondheid. Alzheimer ontwikkelt zich in een periode van twintig tot dertig jaar. ,,Daar ligt de sleutel. Ingrijpen voordat de ziekte zich openbaart.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Medisch / Zorg