Luchtreus KDC-10 scheert over Leeuwarden. Meer dan honderd spotters zien bij Marsum afscheidsrondje van transportvliegtuig Defensie

Defensie nam donderdag afscheid van zijn KDC-10 tanker- en transportvliegtuig met een rondvlucht boven Nederland. Rond het middaguur vloog het toestel een rondje over de vliegbasis in Leeuwarden.

De KDC-10’s worden sinds 1995 gebruik bij de luchtmacht. Het vliegtuig vertrok vanaf Eindhoven en vloog daarna over Volkel, Leeuwarden, Texel, Den Helder, Schiphol, Rotterdam en Gilze-Rijen.

Spotters

Het afscheidsrondje trok veel liefhebbers naar de spottersbult in Marsum. Meer dan honderd spotters stonden klaar om de luchtreus voor de laatste keer te fotograferen. De fotografen stonden daar ook voor de laatste dag van de Weapons Instructor Course (WIC) op de vliegbasis in Leeuwarden.

Defensie zette de KDC-10’s geregeld in voor humanitaire operaties. Het toestel werd in augustus nog ingezet om Nederlanders en Afghanen uit Kabul te evacueren. De Airbus A330 Multi Role Tanker Transport Capability vervangt de KDC-10. De KDC-10 gaat eind deze maand naar de Verenigde Staten.

Lees ook | Transportvliegtuig Defensie neemt afscheid met rondje over Nederland en vliegt ook over Leeuwarden


Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Video
Vliegbasis Leeuwarden
Defensie
Instagram