Loods met woning bootverhuur uitgebrand, jonge hond vermist

Een grote brand heeft donderdag de bedrijfsloods inclusief woongedeelte van bootverhuurbedrijf Anja in Grou in de as gelegd.
Lees meer over
Leeuwarden

Een grote brand heeft gistermiddag de bedrijfsloods inclusief woongedeelte van bootverhuurbedrijf Anja in Grou in de as gelegd. 

De brand brak iets voor half een uit in een kruiser. De twee eigenaren zaten op dat moment te lunchen in het pand aan de Oedsmawei. Een van hen ademde rook in bij een eerste bluspoging. Beiden konden op tijd het pand verlaten, maar hun jonge hond was niet te vinden.

Fietsenwinkelier Joop Zandberg zat ook te eten, toen hij een brandweerauto zag rijden. Toen hij naar buiten ging, sloegen de vlammen al uit het dak. De twee jonge eigenaren stonden op hun sokken buiten en waren ,,swart as de nacht’’ van het roet, zag hij. De brandweer moest ze weerhouden van een volgende reddingspoging voor hun hond van zes maanden. 

Ze woonden er nog maar een jaar, zegt Zandberg. ‘Anja’ verhuurt boten naast Het Theehuis in Grou, zoals zeiljachten, toerboten en sloepen. De brand werd ontdekt toen het licht plotseling uitging, aldus brandweerofficier Taco Machiela.

De brandweer kwam snel ter plaatse en schaalde de inzet fors op. Toen twee brandweermannen geraakt werden door een omvallende buitenmuur, werd calamiteitentoestand GRIP1 afgekondigd. Beide mannen raakten lichtgewond, maar hadden geen medische hulp nodig.

Hoogwerkers uit Sneek en Heerenveen bestreden de brand van bovenaf. De stevige wind maakte het lastig het vuur onder controle te krijgen. De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg op naastgelegen panden. Het bleef daar bij geknapte ruiten en rook- en waterschade.

Hoe de brand kon ontstaan is nog niet bekend. Er stonden volgens de brandweer rond de vijftien kleine boten in de loods. Het gebouw ging volledig verloren. 

De nieuwjaarsbijeenkomst van Businessclub Grou ging gisteravond vanwege de brand niet door.

Nieuws

Meest gelezen