Linkse wethouders in Leeuwarden worden lid van elkaars partij: Hein de Haan van GroenLinks, Nathalie Kramers van de PvdA

Nathalie Kramers en Hein de Haan.

Nathalie Kramers en Hein de Haan. Beeld: Studio Oostrum/Jeugdbescherming Noord en PvdA Leeuwarden

De Leeuwarder PvdA-wethouder Hein de Haan is lid geworden van GroenLinks. Zijn collega Nathalie Kramers van GroenLinks juist van de PvdA. ,,Er is in deze tijd behoefte aan linkse samenwerking”, aldus De Haan.
Lees meer over
Leeuwarden

De opmerkelijke actie van beide wethouders in Leeuwarden maakt deel uit van een landelijke actie van PvdA-ers en GroenLinksers die meer (linkse) samenwerking nastreven. ,,Ik blijf gewoon wethouder voor de PvdA maar ben nu ook gewoon lid van GroenLinks. Samenwerking tussen beide partijen begint bij de leden, vandaar”, aldus De Haan. ,,Nathalie Kramers (GroenLinks collega-wethouder in Leeuwarden) en ik hadden het er samen over en het leek ons een goed signaal. We willen naar een nieuw stevig links verhaal en er voor zorgen dat de linkse politiek weer een stevig en krachtig blok wordt.”

@samenoplinks

Op twitter is met het account @samenoplinks een actie gestart waarbij meerdere PvdA- en GroenLinks-bestuurders hun ‘dubbellidmaatschap’ aankondigen en worden ‘gewone leden’ opgeroepen hun voorbeeld te volgen. Ook partijprominenten als Andrée van Es van GroenLinks en Job Cohen van de PvdA doen mee met de actie.

Voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer op 15 maart komen beide partijen wel met eigen lijsten, maar het is de bedoeling dat ze in de Eerste Kamer gezamenlijk een fractie vormen.

De Leeuwarder wethouders Hein Kuiken (PvdA) en Evert Stellingwerf (GroenLinks) hebben nog geen dubbellidmaatschap aangekondigd. ,,Ik ben daar niet zo mee bezig”, reageert Hein Kuiken. ,,Ik ben zeker niet tegen de toenadering tot GroenLinks maar ik ben ooit heel bewust lid geworden van de PvdA en niet van een andere partij.” Volgens Evert Stellingwerf is een keuze voor het lidmaatschap van een tweede partij, een ‘hele persoonlijke keuze’. ,,Je ziet altijd dat er twee kanten zijn bij samenwerking of mogelijke fusie. Mensen die het niet hard genoeg kan gaan en mensen die kijken hoe het zich ontwikkelt. Binnen het college is het nu mooi in balans.”