Ligt er nou weer urine in de lift? Het is een grote ergernis onder bewoners van deze Leeuwarder flat

Urine in de lift.

Corporatie WoonFriesland heeft de handen vol aan een opmerkelijk probleem: in liften van een flat plassende bezoekers.
Lees meer over
Leeuwarden

Iedere week is het wel een paar keer raak bij de flat, zeven hoog, aan De Gealanden in de Leeuwarder wijk Bilgaard. Een nietsvermoedende bewoner drukt op het liftknopje en stapt pardoes in een plas met urine. Soms is het nog warm en redelijk geurloos, vaak heb je wel twee mondkapjes nodig om de stank te doorstaan. Als je het überhaupt al aandurft om de lift in te stappen. Het komt regelmatig voor dat bewoners hun zware boodschappentassen dan maar via het trappenhuis naar boven zeulen.

Het is een probleem dat al jaren speelt. Wie denkt dat vooral nerveuze hondjes in de lift plassen, komt bedrogen uit. Dat bevestigt ook WoonFriesland-woordvoerster Annemarieke Voortman. ,,Er is helaas veel overlast in de liften van deze flat. Het gaat om urine van bezoekers.’’ Ook halflege blikjes energydrink en lege wietzakjes blijven wel eens achter in de liften. Het zorgt voor een plakkerig geheel en ergernis bij bewoners.

De corporatie heeft eerder al ingegrepen en neemt de vele klachten van bewoners serieus. De buurtbeheerder neemt dagelijks een kijkje, er wordt frequenter schoongemaakt en er hangen briefjes op het prikbord naast de lift met het verzoek toch echt op het toilet een plasje te doen. Een tijdje geleden is er een camera buiten de lift opgehangen. Zelfs dat hielp niet.

Deze week plaatste WoonFriesland in iedere lift - het zijn er twee - een camera. Een dag later bleken ze al kapot te zijn. Vernield. ,,Er zijn nieuwe besteld’’, zegt Voortman. Volgens haar zit WoonFriesland er bovenop, maar vindt het ondanks getroffen maatregelen en ,,onze samenwerking met de politie en de gemeente nog steeds plaats’’. Ook bij andere panden van de corporatie is wel eens overlast, ,,maar nergens is het zo structureel als hier’’.

 

Nieuws

menu