Leeuwarder zwemmers duiken nieuwjaar tegemoet

Foto: Hoge Noorden/Jacob Van Essen

Een groep Leeuwarder buitenzwemmers vierde het nieuwe jaar vrijdag met een zwempartij in de Leeuwarder stadsgracht bij de Prinsentuin, ter plaatse bekend als De Inktpot.
Lees meer over
Leeuwarden

Nieuwjaarsduiken als evenement waren dit jaar verboden vanwege corona. Maar het staat iedereen vrij een spontane duik op anderhalve meter van elkaar te nemen.

Dat deden ook de zwemmers van De Inktpot, een app-groep die tijdens de eerste lockdown ontstond en onderhand uit 23 leden bestaat. Dagelijks gaan ze te water bij de Froskepôlle, in de Groene Ster of bij de Prinsentuin. Vrijdag deed een aantal van hen dat voor de gelegenheid verkleed.

Elbrich de Haan, zwemster van het eerste uur, koos voor een Unox-muts en een zwarte latex-jas, de dresscode in de film The Matrix. ,,Het is ongelooflijk gezond voor je lijf en je krijgt er een goeie kick van’’, zegt ze over de dagelijkse zwempartijen.’’

Na vier minuten klommen de zwemmers weer op de krant. ,,Je mag zo veel minuten zwemmen als de temperatuur van het water’’, licht De Haan toe. ,,Het water was 4 graden.’’

Nieuws

menu