Leeuwarder ziet geld in handel verbrande muntjes, De Nederlandsche Bank doet niet mee

Leeuwarder wil verbrande muntjes omwisselen voor geld ANP

Leeuwarder Rob Smedema en zijn bedrijf F&F Products denken een goudmijn te hebben gevonden met de handel in euromuntjes die in de afvalverbrandingsoven zijn geweest. Maar Smedema zegt tegenwerking te ondervinden van De Nederlandsche Bank. Dinsdag stapte hij naar de Raad van State.
Lees meer over
Leeuwarden

De ondernemer uit Leeuwarden koopt in China of Hongkong euromuntjes op van tien en twintig cent die tussen het afval hebben gezeten in de verbrandingsoven. Hij levert ze na reiniging in bij De Nederlandsche Bank. Driekwart van de lading muntjes wordt vergoed. Het andere kwart is zo slecht geworden dat het niet meer in omloop gebracht kan worden, vindt DNB.

Smedema wil daar echter ook een vergoeding voor. ,,Het is geld. Als DNB niets hoeft uit te betalen kunnen ze het in hun eigen zak steken.” Daar wil de Leeuwarder een uitspraak over van de Raad van State. Het gaat om serieus geld, zegt hij.

De Nederlandsche Bank stelt dat het kwart van de lading muntjes dat wordt afgekeurd te slecht is geworden door het reinigingsproces en door de hoge temperaturen in de verbrandingsovens. Volgens Smedema blijkt dat nergens uit. De munten kunnen ook al beschadigd zijn geweest voordat ze de verbrandingsoven in gingen.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen