Leeuwarder wijk Unia-West over negen jaar klaar

LEEUWARDEN De eerste huizen in de nieuwe Leeuwarder wijk Unia-West, ten zuiden van Techum, worden op zijn vroegst in 2023 opgeleverd. De bouw loopt door tot in 2029.

Het vernieuwde wijkplan voor Unia-West, een buurt met ruim 200 woningen ten zuiden van de Leeuwarder wijk Techum. Bron: gemeente Leeuwarden.

Het vernieuwde wijkplan voor Unia-West, een buurt met ruim 200 woningen ten zuiden van de Leeuwarder wijk Techum. Bron: gemeente Leeuwarden.

Dit blijkt uit het nieuwe bestemmingsplan en de bijbehorende stukken, die afgelopen week door burgemeester en wethouders zijn vastgesteld. De gemeenteraad oordeelt er binnenkort over. De gemeente noemt het wijkje voorlopig ‘Unia fase 1’

Het eerste plan voor deze buurt veroorzaakte de afgelopen jaren fel protest van mensen die in Techum en de nabijgelegen woonarken wonen. Zij vrezen bijvoorbeeld verlies aan uitzicht en verkeersoverlast, zowel op de weg als over het water. De gemeenteraad besloot de bezwaarmakers deels tegemoet te komen en trok een miljoen euro uit voor een betere planopzet.

Er werd een bebouwingsvrije zone van 50 meter afgesproken. Om druk vaarververkeer langs de woonarken te voorkomen, zal de doorvaart naar de Wurdumer Feart worden afgezet met paaltjes. Parallel aan de Wâldwei komen 12 meter hoge rijtjeswoningen, die als een soort geluidsmuur zullen fungeren.

Het nieuwe bestemmingsplan gaat uit van ,,verschillende type grondgebonden woningen, variërend van rij- tot vrijstaande woningen in de koop en mogelijk in de middenhuur.’’ Aan de westzijde komen ‘boomgaardwoningen’ in het groen.

,,In Unia worden in een periode van zes jaar zo’n 220 woningen gerealiseerd’’, meldt de gemeente in haar toelichting. Ongeveer 145 hiervan verrijzen voor 2026, zo staat in de voorlopige planning. De andere 75 volgen in de periode tot en met 2029.

Het wijkje ligt aan de westzijde van de Wurdumer Feart. Op de andere oever moet in een verre toekomst Unia-Oost verrijzen op grond die dit voorjaar is aangekocht. Dat wijkje telt ,,circa 100 tot 150 woningen’’, volgens de gemeente. De planvorming voor Unia-Oost staat los van het huidige project.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden