Leeuwarder vrijgesproken van mishandeling op festival Promised Land

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Een 38-jarige Leeuwarder is donderdag vrijgesproken van de mishandeling van twee broers, op 15 juni vorig jaar tijdens het Promised Land Festival in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden.
Lees meer over
Leeuwarden

Terwijl ze in de rij stonden voor de ingang van het festival zouden beide broers klappen hebben gekregen van de Leeuwarder. De man zou gewoon zijn doorgegaan met slaan en schoppen terwijl de broers door beveiligers in bedwang werden gehouden. De partijen kenden elkaar van een gewelddadige ruzie bij een kebabzaak in Leeuwarden.

De ene broer zou vanuit het niets zijn geslagen door de verdachte, nadat die eerst had gezegd dat hij de ander ergens van kende. De andere broer zou ook een klap hebben gekregen, toen hij zijn broer te hulp schoot. Volgens de verdachte kwam de agressie juist van de tegenpartij en was er, behalve wat duwen en trekken, nauwelijks iets voorgevallen.

Getuigen hadden verklaard dat de verdachte „als een beest tekeer” was gegaan, maar de beveiligers konden zich desgevraagd niet heugen dat er klappen waren gevallen terwijl zij de broers vast hielden. Een van de broers was behoorlijk gehavend uit de strijd gekomen, hij had onder meer gescheurde kruisbanden. De officier van justitie concludeerde dat alleen bewezen kon worden dat de Leeuwarder een van de broers een klap had gegeven.

De officier kon niet vaststellen dat „alle ellende” – de verwondingen van de ene broer – toegeschreven konden worden aan de verdachte. Volgens advocaat Johan Nijenhuis kwam de „ongecontroleerde agressie” vooral van de kant van de broers. Net als de advocaat kwam rechter Klaas Bunk tot een vrijspraak. Duidelijk tot groot ongenoegen van beide broers, die achter in de zaal zaten. Door de vrijspraak konden hun schadeclaims – respectievelijk 350 en bijna 4200 euro – niet worden toegewezen.

Nieuws

menu