Leeuwarder veroordeeld tot cel- en taakstraf voor zijn aandeel in de rellen tijdens de jaarwisseling

Foto: Anton Kappers - Thomasson

Een 24-jarige man die betrokken was bij de rellen tijdens de jaarwisseling in Leeuwarden, is veroordeeld tot een celstraf van 60 dagen, waarvan 56 voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 180 uur.
Lees meer over
Leeuwarden

Een groep gooide die nacht zwaar vuurwerk, stenen en glas naar de politie. Volgens het Openbaar Ministerie zat de man daarbij en heeft hij zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. De rechtbank veroordeelde hem maandag voor openlijke geweldpleging. De man was volgens de rechter aanwezig, maar speelde geen hoofdrol.

De man bekende dat hij in de buurt was, maar hij zat niet bij de relschoppers. Hij had naar eigen zeggen blikjes bier op en wat coke gebruikt. ,,Ik wilde alleen demonstreren tegen de coronamaatregelen.'' ,,Daar geloof ik helemaal niks van'', reageerde de rechter.

De man zit bij de harde kern van SC Cambuur en is een bekende van de politie. Hij heeft een stadionverbod en een horecaverbod. Agenten herkenden hem in de nieuwjaarsnacht. Ook zagen ze hem op camerabeelden. In een WhatsApp-groep met Cambuur-fans schreef de man na de rellen dat hij twee klappen in zijn knieholte had gekregen. ,,Grootspraak'', zei hij tegen de rechter.

Volgens de reclassering moet de man aan zichzelf werken. Een onvoorwaardelijke celstraf zou niet passen. Hij zou dan zijn appartement voor begeleid wonen in Sneek verliezen. De man heeft vier dagen in voorarrest gezeten. Als voorwaarden bij de rest van de celstraf stelt de rechter een meldplicht bij de reclassering, een ambulante behandeling en een hulp voor drank- en drugsgebruik. Het vonnis komt grotendeels overeen met de eis van het OM.

Nieuws

menu