Leeuwarder toeristentrein mag ondanks spatschermen niet op maximale capaciteit rijden

FOTO CITY TRAIN LEEUWARDEN

City Train Leeuwarden, het bedrijf achter het geel-blauwe toeristentreintje door de Leeuwarder binnenstad, stapt naar de voorzieningenrechter. Ondanks de aangebrachte spatschermen mogen ze van Veiligheidsregio Fryslân niet op de volle capaciteit rijden.

Er werden vanwege het coronavirus spatschermen tussen de banken aangebracht, maar tot op heden moeten de banken om en om leeg blijven om de anderhalvemeterregels te handhaven. Een aderlating voor het bedrijf, stelt medewerker Daan Postma. „We moeten het juist van deze maanden hebben. We zitten telkens volgeboekt en moeten allemaal mensen teleurstellen.”

Aan de gemeente is gevraagd om een ontheffing van de anderhalvemeterregel voor het treintje, zij heeft het verzoekschrift bij de Veiligheidsregio neergelegd. Daar is maandag besloten dat de spatschermen niet relevant zijn en dat de banken dus alsnog om en om leeg moeten blijven. „Het kan veilig, maar het mag niet”, verzucht Postma. Hij diende vrijdag het verzoekschrift in. „Het is onbegrijpelijk, een dichte touringcar mag helemaal volgestouwd worden met mensen, mits zij een mondkapje dragen. En wij mogen niets.”

‘Dit is hetzelfde als aan de andere kant van een raam staan’

Daar is City Train het dus niet mee eens: het stelt dat de zitbanken, gescheiden door spatschermen, eigenlijk gescheiden compartimenten in de buitenlucht zijn. „Besmetting tussen verschillende huishoudens is gewoon niet mogelijk”, zegt Postma. „Dit is hetzelfde als aan de andere kant van een muur of raam staan. Alle bankjes hebben een eigen instap en het is allemaal open.”

Voor de Veiligheidsregio ligt dit toch anders, legt woordvoerder Sytske Balt uit. „Het is gewoon zo dat voor recreatief vervoer, zoals rondvaartboten, die anderhalve meter geldt. Ik begrijp dat zij dat graag anders zien en het staat hun vrij bezwaar in te dienen, dan kunnen we daar discussie over voeren.”

Het treintje valt volgens de noodverordening niet onder het openbaar vervoer. „Wij vergelijken het met het openbaar vervoer, maar een mondkapje geldt alleen voor vervoer van A naar B en niet van A naar A, recreatief vervoer dus”, vertelt Postma.

Postma verwacht dat de zaak deze week nog dient. „Dan willen we het wel eens horen van de Veiligheidsregio.” De Veiligheidsregio kan nog niets zeggen over de eventuele rechtszaak, daarover heeft zij nog geen uitsluitsel van de rechtbank gekregen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Instagram