Leeuwarder stal ladders van schildersbedrijf als 'statement'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Dat hij en zijn maat eind juni twee schildersladders hadden weggenomen, moest volgens een Leeuwarder niet gezien worden als diefstal. „We wilden een statement maken”, zei de man maandag tegen rechter Gustaaf Wijnands.
Lees meer over
Leeuwarden

De man beweerde dat hij het schildersbedrijf, de eigenaar van de ladders, al verschillende keren had gewaarschuwd dat ze hun spullen achter slot en grendel moesten zetten. Nadat hij drie keer had gewaarschuwd, besloot de Leeuwarder het bedrijf dan maar een lesje te leren. Om bij de ladders te komen, moest hij wel onder een hek door kruipen. Toen dat was gelukt reikte hij de ladders aan, zijn maat legde ze in zijn auto. „We zouden ze de volgende dag retour brengen”, claimde de Leeuwarder. De andere verdachte had tegen de politie gezegd dat hij de ladders zelf wilde gebruiken, om te schilderen. Dat verhaal klopte volgens de Leeuwarder van geen kant.

Hij was op in die periode dakloos. Behalve voor de diefstal van de ladders stond hij ook terecht voor vernieling van een politieauto. Hij zou een trap tegen de auto hebben gegeven toen hij werd opgepakt. Omdat het dossier op dat punt te onduidelijk was, werd de man vrijgesproken.

De rechter geloofde niks van het statement-verhaal. Eind augustus had de Leeuwarder bij de dagopvang van Zienn aan de Nieuweweg ook nog een ruit ingegooid omdat hem de toegang was ontzegd. Voor de diefstal van de ladders en de vernieling van de ruit bij Zienn veroordeelde Wijnands de verdachte tot een werkstraf van 60 uur. De zaak van de medeverdachte werd aangehouden.

Nieuws

menu