Leeuwarder restaurants gaan minder eten weggooien

Eetgast Wim de Jong krijgt in Paddy O’Ryan uitleg over kleinere startporties van Bella Veres. FOTO NIELS WESTRA

Restaurants in Leeuwarden willen minder eten weggooien. Daartoe hebben ze dinsdag een intentieverklaring ondertekend.
Lees meer over
Leeuwarden

De verklaring vloeit voort uit het project ‘Green is the new black’ van studenten van NHL Stenden hogeschool in samenwerking met de gemeente Leeuwarden. Uiteindelijk doel is om de Leeuwarder horeca in 2025 volledig ‘circulair’ te maken. Dat betekent dat ze zo min mogelijk en het liefst helemaal geen afval meer produceren.

Restaurants kunnen dat bereiken door biologisch afbreekbare materialen en natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken, en voedselverspilling tegen te gaan. Dat laatste kan bijvoorbeeld door kleinere porties te serveren en gasten de mogelijkheid te bieden bij te bestellen.

Onder de tekenaars waren Paddy O’Ryan, Proefverlof, Wannee, Lazy Lemon en Post Plaza. Ook de Harmonie en Kanselarij doen mee. Zij nemen het voortouw in een ‘circulaire manier van werken’.

,,We zijn al een tijdje bezig. We zijn begonnen met het vervangen van plastic rietjes door rietjes van stro. Ook hebben we nu groene schoonmaakmiddelen en zijn we aan de gang gegaan met portionering van de maaltijden. Dus kleinere porties aanbieden. Onze medewerkers leggen de gasten uit dat ze gerust kunnen bijbestellen als het niet genoeg is’’, vertelt Baukje de Vries van Ierse pub Paddy O’Ryan.

Het is voor het tweede jaar dat het project wordt uitgevoerd. De Vries was ook bij het eerste jaar betrokken. ,,Wat mij opviel was dat studenten eerst wat sceptisch waren, maar steeds enthousiaster werden. Dat zag ik nu weer. Er komt dus bewustwording op gang over het belang van circulair werken. Dat is heel belangrijk.’’

De studenten presenteerden tijdens de bijeenkomst duurzame oplossingen die de restaurants makkelijk in kunnen voeren. Douwe Kooistra sprak over zijn circulaire restaurant, de Groene Stoel in Groningen.

Jaarlijks wordt meer dan 55.000 ton voedsel weggegooid in de horeca: 83 miljoen borden eten.

Nieuws

menu