Leeuwarder raadsleden maken zich ongerust over geluidsoverlast door F-35

Een F-35 in Leeuwarden. FOTO ANP

Ook Leeuwarder raadsleden maken zich ongerust over de geluidsoverlast door de F-35. Woensdagavond lieten ze zich bijpraten, om te horen wat ertegen te doen is.
Lees meer over
Leeuwarden

Nu de klachten over het geluid van de F-35-straaljagers zo sterk toenemen wil de Leeuwarder raad weten hoe het er voorstaat en vooral: wat de raad en het college er eventueel tegen kunnen doen. Gisteravond was er een sessie, waarin ze zich lieten bijpraten door insprekers, volgende week volgt de politieke discussie, waarna de raad zich op 8 juni uitspreekt.

Nieuwe punten werden er niet ingebracht. Wel de vrees van Gerard Veldman (vertegenwoordiger van bewoners van Koarnjum, Jelsum, Britsum en Stiens) dat de geluidseisen rond de basis mogelijk worden versoepeld wanneer de vijftien toestellen die Leeuwarden zal krijgen meer geluid maken dan nu toegestaan. ,,Defensie zegt nu dat het niet zo zal zijn, maar daar ben ik niet gerust op.’’

Leeuwarden heeft ondermeer een adviserende taak bij de basis en kan zich uitspreken over de voorgestelde luchtruimvoorziening. Maar dat is een netelige zaak, zo bleek, want sommige geluidsgegevens over de F-35 zijn op last van de Amerikaanse fabrikant geheim, wat een goed oordeel ingewikkeld maakt.

Nieuws

menu