Leeuwarder met stoma poept op agent: celstraf en smartengeld

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 46-jarige Leeuwarder had begin dit jaar meer dan eens zijn ontlasting gebruikt als middel om uiting te geven aan zijn ongenoegen. Eind maart had de man de broek en schoenen van een agent onder gepoept.
Lees meer over
Leeuwarden

De Leeuwarder moest woensdag voor een hele rits zaken terechtstaan. Vanaf januari tot begin april van dit jaar had de man bij verschillende winkels diefstallen gepleegd. Omdat hij zich daar vaker aan heeft bezondigd, heeft hij in zijn woonplaats een collectief winkelverbod. Dat verbod heeft hij in dezelfde periode meermaals overtreden. Op 30 maart had hij bij een supermarkt in Drachten van alles in zijn rugzak gestopt, waarna hij zonder af te rekenen de supermarkt wilde verlaten.

Bij zijn aanhouding verzette hij zich en moesten er meerdere agenten aan te pas komen om hem in bedwang te houden. Terwijl hij op zijn buik lag liet de man zijn ontlasting lopen. De poep kwam op de broek en schoenen van een van een agent terecht. De agenten hadden de indruk dat de Leeuwarder bewust de inhoud van zijn darmen leegde. De man heeft al jaren een inwendige stoma, die hij met zijn kringspier moet „bedienen”.

Ophoudcel besmeurd met poep en plas

De rechter oordeelde, samen met officier van justitie Margreeth Meijer, dat er sprake was van een bewuste actie. Nadat hij was aangehouden had de Leeuwarder tot twee keer toe een ophoudcel van de politie met zijn ontlasting en urine besmeurd. „U lijkt de ontlasting te gebruiken als een methode om uw ongenoegen of uw frustratie te laten zien”, stelde politierechter Marc Brinksma. De Leeuwarder kon zich het meeste van wat hem werd verweten niet meer herinneren.

De man is redelijk verward, wat alleen maar wordt versterkt als hij verdovende middelen heeft gebruikt. Hij heeft jaren op straat geleefd, maar heeft nu onderdak in het sociaal pension van Zienn in Leeuwarden. Hij heeft het drugsgebruik verminderd en is minder geneigd om uit stelen te gaan. Een langdurige gevangenisstraf zou dat positieve patroon kunnen verstoren. Meijer vond dat ze er toch niet omheen kon om de Leeuwarder naar de gevangenis te sturen.

Maar ze wilde ook voorkomen dat de man na maanden in de cel weer op straat zou belanden. Ze eiste vier weken celstraf en 16 weken voorwaardelijk. Brinksma maakte er drie weken zitten van plus 17 weken voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De verdachte was vanwege de verwardheid verminderd toerekeningsvatbaar. De agent krijgt 600 euro smartengeld. Hij was bijna over zijn nek gegaan van de poepgeur. Als hij later zijn uniform aantrok, kon hij zich de stank nog voor de geest halen. Voor het schoonmaken van de ophoudcellen moet de Leeuwarder 175 euro betalen.

Nieuws

menu