Leeuwarder maakt mooiste hoed van het Prinsjesfestival: 'dit doet mij ongelofelijk goed'

Van der Wal, die een atelier heeft aan het Zaailand, besloot zich aan te melden en creëerde een hoed die lijkt op een versplinterd schaakbord. Foto: Susanne van der Kleij

In 2003 moest Koos van der Wal (45) door ziekte noodgedwongen stoppen met het ontwerpen van hoeden. Zaterdag won de Leeuwarder op het Prinsjesfestival de landelijke hoedenontwerpwedstrijd in Den Haag. ,,Ik ben blij dat ik mijn passie na jaren weer heb opgepakt."
Lees meer over
Leeuwarden

Staaldraad, ripslint, stroband en sisal. Een greep uit de materialen die de Leeuwarder ontwerper Koos van der Wal gebruikte voor de winnende hoed van de Prinsjeshatwalk. De show van creaties is een onderdeel van het Prinsjesfestival in Den Haag, dat in de dagen voor Prinsjesdag wordt gehouden. Dit jaar mocht iedereen meedoen. De opdracht? Maak een hoed in het thema van vrijheid.

Schaakbord

Van der Wal, die een atelier heeft aan het Zaailand, besloot zich aan te melden en creëerde een hoed die lijkt op een versplinterd schaakbord. ,,Dat symboliseert het winnen en verliezen", vertelt de hoedenontwerper. ,,De schaakstukken waarmee het spel werd gespeeld zijn vrijwillig van het oude speelbord gestapt. Het gevecht tussen licht, donker, zwart, wit, mannelijk en vrouwelijk is over. Door de kieren van het oude speelbord komen de kleuren blauw, geel en rood tevoorschijn. Al die kleuren staan voor mij gelijk aan de vrijheid en gelijkheid van ieder mens."

Een model showde zaterdag de creatie van Van der Wal. ,,Het zag er fantastisch uit. Nog mooier dan ik had durven dromen."

Op Prinsjesdag staan hoeden centraal

Ondanks de waardering van het publiek en de jury, zit de hoed dinsdag tijdens de door corona versoberde Prinsjesdag niet op het hoofd van een vrouwelijke minister of politica. ,,Dat vind ik niet erg", vertelt Van der Wal. ,,Ik vind Prinsjesdag leuk om naar te kijken, omdat op deze dag hoeden centraal staan. Ik zit alleen niet aan de buis gekluisterd."

Lees ook | Leeuwarder hoedenmaker wint ontwerpwedstrijd op Prinsjesfestival in Den Haag

Namen weet hij niet te noemen, maar de hoed zou goed staan bij een politica met een enthousiaste uitstraling, een zelfverzekerde loop en een spontane blik. ,,Het is een typische hoed voor Prinsjesdag, maar iemand zou die ook best kunnen dragen bij een bezoek aan het theater of de opera."

Balans en motoriek kwijt

Van der Wal pakte het ontwerpen van hoeden vorig jaar weer op na een lange pauze. De Leeuwarder stopte toen hij in 2003 acuut ziek werd. ,,Ik kreeg diabetes type 1. Ik was al niet zo zwaar, maar in een week tijd verloor ik 15 kilo. Ik was de balans kwijt en verloor mijn motoriek. Het heeft jaren geduurd om dat gevoel terug te krijgen."

Dat hij nu een landelijke prijs wint voor het ontwerp van zijn hoed, noemt Van der Wal ,,ontroerend mooi''. ,,Het is de bevestiging dat ik goed bezig ben. Zo zie je maar, dat je altijd moet gaan voor je passie. Daarom moet ik dit ook even vieren, maar morgen gaat het werk gewoon weer verder."

 

Nieuws

menu