Leeuwarder krijgt werkstraf voor heling en mislukte inbraken

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Voor twee mislukte inbraakpogingen en het helen van een gestolen fiets is een 24-jarige man uit Leeuwarden vrijdag bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.
Lees meer over
Leeuwarden

De zaken waarvoor de Leeuwarder zich moest verantwoorden waren bijna twee jaar oud. Politierechter Klaas Bunk oordeelde dat de man betrokken was geweest bij twee inbraakpogingen: op 21 februari 2019 bij een woning aan de Breitnerstraat in Leeuwarden en twee dagen later bij een woning aan de Rixtwei, eveneens in Leeuwarden.

In beide gevallen hadden buurtbewoners de verdachte en een andere man gezien. Beide keren hadden de inbrekers – tevergeefs - geprobeerd met een koevoet een raam te forceren. Bij de woning aan de Rixtwei werden de inbrekers overlopen door een buurman, die had bij het huis van de buren een krakend geluid gehoord.

Toen de buurman riep „Wat moet jij daar” zetten de mannen het op een lopen. Bij de woning werd een handschoen gevonden waarop het dna van de Leeuwarder zat. In april 2019 had hij een gestolen fiets ingeleverd bij een rijwielzaak aan de Tuinen. De Leeuwarder heeft een fiks strafblad, met veel inbraken en diefstallen. Hij staat sinds 2017 te boek als veelpleger.

De man werd vrijgesproken van een inbraakpoging op 11 januari 2019. Een agent had twee mannen gezien die zich verdacht ophielden bij een woning aan de Huizumerlaan. Een van de mannen had een breekijzer bij zich. Het Openbaar Ministerie (OM) had de voorbereiding van een inbraak of diefstal ten laste gelegd, maar daarvoor zag de rechter te weinig bewijs.

Nieuws

menu