Leeuwarder huisartsenpraktijk Acacia in de knel door overname

De Leeuwarder huisartsenpraktijk Acacia aan de J.H. Knoopstraat kampte de afgelopen twee maanden met behoorlijke bereikbaarheidsproblemen, maar belooft inmiddels beterschap.

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

,,Het liep ons allemaal wat over de schoenen’‘, erkent praktijkmanager Job Boiten. ,,We hadden last van filevorming.’‘ Dit had volgens hem onder meer te maken met de overname van de praktijk van huisarts Han Butijn per 1 januari door Acacia-eigenaar en huisarts Achmed Daroga.

In juni vorig jaar had Daroga ook al de praktijk van huisarts Lucie Wolbert overgenomen. De eerste overname verliep volgens Boiten probleemloos, de tweede niet. ,,In december was er nog niets aan de hand, maar in januari zagen we dat de werkdruk binnen een paar weken onaanvaardbaar hoog opliep.’’

Verschillende culturen

De manager wijt dat vooral aan verschillende culturen bij de twee praktijken. ,,Het was gewoon heel stressvol, zeker voor de medewerkers die er bij kwamen en zich aan moesten passen.’’ Er was meer overleg nodig tussen bijvoorbeeld de huisartsen en de assistentes en dat leidde weer tot lange wachttijden voor patiënten die telefonisch contact zochten. ,,Het is niet leuk als je ’s ochtends een half uur in de wacht staat en ’s middags opnieuw, maar uiteindelijk is iedereen die geholpen moest worden wel geholpen.’’

Daarnaast had de praktijk te maken met uitval van medewerkers die contact hadden gehad met Covid-19-patienten. Bovendien kwamen er in januari ook nog eens driehonderd nieuwe inschrijvingen binnen. Bij de verwerking moesten tientallen dossiers, vanwege technische problemen, handmatig in het digitale informatiesysteem van Acacia worden ingevoerd.

Ten slotte werd het gezondheidscentrum waarin de praktijk is gevestigd op 1 februari geconfronteerd met een brand in een ruimte voor fysiotherapie die in het hele gebouw voor veel rookschade zorgde.

'Het hele team heeft een huzarenstuk geleverd'

De praktijk ging vervolgens een week dicht om de schade te herstellen en achterstanden weg te werken. Dat is voor een groot deel gelukt, aldus Boiten. ,,Geleidelijk aan gaat het steeds beter. Het hele team heeft een huzarenstuk geleverd.’’

Er is onder meer besloten de consulten van de vier huisartsen van Acacia meer over de hele dag te verspreiden waar die eerder geconcentreerd waren in de ochtenden. Daardoor is meer ruimte ontstaan voor onderlinge afstemming bijvoorbeeld over een efficiënte registratie van patiëntgegevens in het huisartseninformatiesysteem.

Ook zijn inmiddels een verpleegkundig specialist, een praktijkondersteuner ouderenzorg en een physician assistent aan het team toegevoegd om de huisartsen te ontlasten en er komt tijdelijk een vijfde assistente om de telefoon te bemannen. De praktijk telt 4650 patiënten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Medisch / Zorg